Okrogla miza je potekala pod okriljem sekcije veletrgovcev z zdravili pri Trgovinski zbornici Slovenije. Predsednik sekcije Tone Strnad je opozoril, da veledrogerije nimajo nobenega vpliva na ceno zdravil, ker to že določajo proizvajalce oz. država. Poleg tega se je po njegovih besedah v zadnjih letih bistveno poslabšala dobičkonosnost z zdravili v Sloveniji. Kot je dejal, "gonje glede domnevno visokih cen zdravil" nimajo nobene trdne osnove in prinašajo percepcijo, ki je izven realnega.

Ekonomska študija, ki jo je izdelal Velimir Bole iz Ekonomskega inštituta, je namreč pokazala, da so cene zdravil in veledrogerijske ter lekarniške marže v Sloveniji pod evropskim povprečjem, prav tako od evropskega povprečja za približno 10 odstotkov nižje proizvajalčeve in veletrgovske cene zdravil. Po njegovih besedah tako ni prostora za "stiskanje" domačega dela verige dodane vrednosti zdravil, torej veletrgovin in lekarn.

Se nam obeta znižanje zdravil?

Predlagani pravilnik o cenah zdravil bi namreč prinesel znižanje cen zdravil na podlagi znižanja relativnih cen zdravil, pa tudi znižanja veletrgovskih marž na zdravila. Slednje bi se po podatkih ministrstva za zdravje v povprečju znižale z 8,5 odstotka na nekaj več kot šest odstotkov.

Predsednik uprave veledrogerista Kemofarmacija Davorin Poherc tako opozarja, da bi se zaradi veletrgovske marže znižale za 25 odstotkov. Tega veletrgovci z zdravili ne bodo mogli prenesti, opozarja. To bi po Strnadovih besedah lahko to privedlo do težav pri oskrbi z zdravili, kar se bo poznalo pri dostopnosti zdravil.

Strnad tudi opozarja, da so prejšnje spremembe pravilnika prinesle škodo na področju dostopnosti z zdravili v Sloveniji. Vendar pa se je po podatkih ministrstva za zdravje po uveljavitvi prejšnjih sprememb pravilnika s trga umaknilo samo eno zdravilo.

Poherc namesto sprememb pravilnika o cenah zdravil, za katere meni, da so pripravljene brez pravih študij in izračunov, predlaga pripravo novega modela financiranja trga zdravil, in sicer kombiniran storitveno-maržni sistem.

Na ministrstvu za zdravje so sicer pojasnili, da v času, ko je bil predlog sprememb pravilnika v javni razpravi, dobavitelji niso podali nobenih pripomb glede sprememb višine marž. Sicer pa bo končna verzija sprememb pravilnika oblikovana po pogovorih z deležniki, so pojasnili.