Gre za prvo tovrstno študijo, ki je razkrila, da znanstveniki niso otrokom naredili nobene usluge, s tem ko so dolgo časa preučevali zgolj vpliv matere na otroka. Otrokove možnosti, da razvije slabo mentalno zdravje, v kolikor je tak oče, so namreč kar 70-odstotne. To je še vedo manj, kot v primeru depresivne matere, a vseeno je več kot dovolj za zbuditev skrbi, poroča CNN. 

''Situacija je seveda predvidljivo slabša, v kolikor sta oba starša depresivna. 6 odstotkov otrok, ki ima starše dobrega mentalnega zdravja, razvije čustvene ali vedenjske motnje kot so občutek žalosti, nervoze, postavljanje pred vrstniki v šoli. Ti odstotki se povečajo za pet, če je depresiven oče, če pa je taka mati, narastejo na kar 19. Najslabše se piše otrokom, pri katerih sta oba starša čustveno nestabilna – taki malčki imajo za kar četrtino, torej 25 odstotokov, več možnosti, da postanejo depresivni,'' pojasnjuje vodilni raziskovalec Michael Weitzman.

''Geni pogosto igrajo vlogo v prenašanju depresije in drugih mentalno-zdravstvenih problemov iz staršev na potomce,'' dodaja Michael Brody, predstavnik Ameriške akademije za otroško psihiatrijo, vsekakor pa je pomembno tudi okolje: ''Učimo se, kako se prilagajati na situacije s tem, da opazujemo svoje starše kot vzornike. Če je eden od njiju depresiven, bo to vsekakor vplivalo na otroka.''