V okviru pandemije gripe leta 2009 je veliko število otrok, ki so bili predhodno dobrega zdravja, razvilo težjo obliko pljučnice in trpelo za dihalnimi težavami. Kot je razkrila nova raziskava, je istočasna okužba z bakterijo Staphylococus aureus (mrsa) pri teh otrocih z gripo bistveno povišala tveganje za smrt.

"Tveganje, da mrsa postane napadalna, je veliko večje v organizmu, kjer je že prisoten virus gripe H1N1 ali drugi patogeni," je poudarila zdravnica Adrienne Randolph iz otroške bolnišnice v Bostonu, ki je bila tudi glavna avtorica raziskave.

Kot so poudarili raziskovalci, so praktično vse otroke z dvojno okužbo, ki so bili vključeni v raziskavo, hitro zdravili z vankomicinom, ki velja za najboljši antibiotik pri zdravljenju mrse. Posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da so številni otroci umrli kljub tovrstnemu zdravljenju, opozarja raziskava.

Zdravniki so v raziskavo vključili 838 otrok, najverjetneje okuženih s H1N1, ki so jih od aprila 2009 do aprila 2010 sprejeli v 35 enotah nujne pomoči otroških bolnišnic v ZDA.

Povprečna starost otrok, ki so zboleli za hudo obliko gripe, je bila šest let. Večina je trpela za dihalnimi težavami in pri dveh tretjinah so morali zdravniki uporabiti mehansko predihavanje. Bolezen se je hitro stopnjevala in umrlo je 75 otrok (devet odstotkov), od tega dve tretjini v roku dveh tednov od sprejema v bolnišnico.

Četudi je večina otrok s hudo obliko gripe H1N1 trpela za eno ali več kroničnimi zdravstvenimi težavami, kot sta astma in šibek imunski sistem, je bilo 251 oz. 30 odstotkov otrok v raziskavi predhodno popolnoma zdravih, še poudarjajo raziskovalci.

Kot upajo, bodo rezultati raziskave spodbudili cepljenje proti gripi pri vseh otrocih v starosti od šest mesecev do šest let in tudi starejših.