Luskavica ali psoriaza je posledica motnje imunskega sistema, zaradi česar prihaja do vnetnih procesov in pospešenega nastajanja zunanjega sloja kože. Namesto da bi se koža normalno obnavljala na 28 dni, se pri psoriatikih to zgodi v 36 urah, zato na njej nastajajo odebeljene pordele zaplate, pokrite s srebrno sivimi luskami. Bolnik Franc Jamnik to primerja z rastjo nohtov: ti v enem tednu zrasejo približno za dober milimeter, a če bi rasli tako hitro, kot se pri psoriatikih obnavlja koža, bi v enem tednu zrasli dva centimetra.

Bolezen ni nalezljiva

Jamnik je za luskavico zbolel pred več kot štiridesetimi leti. Po številnih najrazličnejših poskusih zdravljenja, tudi eksperimentiranja, je prepričan, da najbolj pomaga vsakodnevna nega kože. Zanjo si vsak dan vzame uro časa. "Luskavica ima več obrazov," pripoveduje, "najprej je moteča zaradi srbenja in pekočega občutka, drugič od bolnika zahteva veliko časa za vsakodnevno nego. Tretja stvar so duševne težave. Bolezen te odriva od normalnega življenja. Težave imaš s komunikacijo, vzpostavljanjem prijateljstev, na delovnem mestu se zgodi, da nočejo delati s tabo." Sam se je moral v službi pogosto rokovati in zgodilo se je, da mu je sogovornik odklonil rokovanje. Tudi v bazenu niso bili najbolj navdušeni, da je njihov gost. A povsem brez razloga, saj bolezen ni nalezljiva, poudarja specialist dermatolog prof. dr. Tomaž Lunder. dr. med., z dermatovenerološke klinike Kliničnega centra v Ljubljani.

Lunder pojasni, da lahko bolezen poteka v različnih oblikah; od manjših žarišč na koži do hujših oblik, kjer so vnete luskaste plošče obsežnejše, zlasti na predelu nad komolci in koleni, na hrbtu, po lasišču, ob sluhovodih. Pogosto so prizadeti nohti in velika večina bolnikov z luskavico ima obenem prizadete tudi sklepe. To imenujemo psoriatični artritis. Pri najhujših oblikah je prizadeto vse telo ali pa so vnetja tako huda, da se na koži pojavljajo gnojni mehurčki.

Med dejavniki izbruha ali poslabšanja tudi stres

"Bolezen ima genetsko preddispozicijo, je torej dedna, ali se bo dejansko razvila, pa je odvisno tudi od drugih dejavnikov: različnih okužb, ki vplivajo na imunski sistem, poškodb, opeklin, vnetij kože, stresa," našteva dermatolog. Običajno se težave psoriatikov poslabšajo tudi v zimskem času, ne toliko zaradi kurjenja in suhega zraku, ampak predvsem zaradi pogostejših okužb. Bolezen sicer ne izbira, "pravično" je porazdeljena med moške in ženske, med mlade in starejše, njen izbruh pa se najpogosteje pojavi v puberteti ter med 56. in 60. letom starosti.

Zadnja leta strokovnjaki ugotavljajo tudi povezavo med luskavico in pogostejšim obolevanjem za sladkorno boleznijo ter boleznimi srca in ožilja. "Pred nekaj leti je študija, narejena na Finskem, pokazala, da je tveganje psoriatika za maligen tumor kože kar dvakrat večje kot pri zdravem človeku enake starosti, tveganje za maligni limfom pa kar trikrat večje," povezavo luskavice z drugimi boleznimi omeni Lunder. Bolezen za zdaj še ni ozdravljiva, z zdravili v obliki krem, mazil, tablet, injekcij in svetlobne terapije pa lahko njene simptome lajšamo. "Zadnjih šest let so na voljo učinkovite in varne možnosti zdravljenja tudi za najtežje bolnike, ogromen napredek so prinesla biološka zdravila," dodaja Lunder. V Sloveniji se z njimi zdravi okrog 400 bolnikov z luskavico.