K odstopu sta danes direktorico IVZ Seljakovo in predsednico sveta IVZ Mojco Gobec pozvala reprezentativna sindikata na IVZ, Sindikat zdravstva in socialnega varstva ter Fides. Menita namreč, da sta Seljakova in Gobčeva "soodgovorni za velikansko izgubo IVZ, sistematično uničenje laboratorijev IVZ in nasploh za nevzdržno stanje na inštitutu". Po navedbah predsednic sindikatov Darje Turel in Evite Leskovšek pa je poziv podprla večina zaposlenih na IVZ.

Iz IVZ so v odzivu med drugim zapisali, da je vedno slabše finančno stanje laboratorija IVZ v zadnjih letih posledica zmanjšanja prihodkov iz javne službe in zmanjšanja prihodkov iz tržne dejavnosti. Zaradi zaostrenih razmer v gospodarstvu je bilo namreč tudi povpraševanje po teh storitvah manjše, ugotavljajo. Pri tem pa so se, dodajajo, istočasno povečali stroški: vpliv plačne reforme je bil prav pri laboratorijski dejavnosti največji, saj so se plače v povprečju povečale za več kot 20 odstotkov, so navedli.

"Večji ko je laboratorij, lažje obvladuje take spremembe, zmanjšanje laboratorija pod določen obseg dejavnosti pa skoraj ni več možno. Prav zato se združevanje laboratorijev nakazuje kot racionalna rešitev za obstoj dejavnosti, saj namenskih sredstev s strani ustanovitelja, ki bi podpirala neracionalno organizacijo, ni pričakovati," so zapisali v IVZ. Dodajajo, da zaradi težke finančne situacije IVZ laboratorija za sanitarno kemijo in sanitarno mikrobiologijo na dosedanji način "žal ne bosta mogla več delovati. Tega dejstva ni moč spremeniti".

Ob tem poudarjajo, da je IVZ že od leta 2009 dalje na sejah sveta zavoda opozarjal, da je potrebna sistemska ureditev področja, in pripravil številne analize in predloge za sistemsko ureditev področja. Strahovi, da bi drugačna organizacija laboratorijev ali njihovo povezovanje pomenile ogrožanje zdravja prebivalstva, so popolnoma neutemeljeni, še poudarjajo v IVZ. Pri razmišljanju o vplivu organizacije laboratorijev na kakovost živil, pitne vode ipd. pa je treba upoštevati, da laboratorij predstavlja le del sistema nadzora, še dodajajo.