Pogajanja med vodstvom UKC Ljubljana in Sindikatom KC se nadaljujejo; znova se bodo sestali tudi danes. Vodstvo UKC Ljubljana upa, da bodo čim prej dosegli dogovor, ki bo omogočil prekinitev stavke v dobro bolnikov in zaposlenih, so zapisali v izjavi za javnost.

Vodstvo UKC Ljubljana v današnji izjavi za javnost poziva ministra za zdravje Dorjana Marušiča, da "odpravi odločbo upravnega nadzora, kar bo nedvomno prispevalo k reševanju problematike". Ministrstvo prosijo tudi za usmeritve glede tistih stavkovnih zahtev, ki zadevajo odnos vlada-sindikat.

"Obenem prosimo za jasno stališče ministrstva za zdravje do plačila dvojnih napredovanj srednjim medicinskim sestram, ki imajo kombinirane pogodbe in sicer v deležu plačila 20 odstotkov za srednjo medicinsko sestro in 80 odstotkov za diplomirano medicinsko sestro. Včeraj sprejeti aneks namreč tovrstnih napredovanj ne omogoča," dodajajo v vodstvu največje slovenske bolnišnice.

Zagotavljajo sicer, da stavka poteka mirno in da je za bolnike poskrbljeno. A poudarjajo, da je stavko treba nemudoma zaključiti in omogočiti mirno okolje za reševanje spora z mediacijo. Dodajajo, da so slednjo Sindikatu KC že večkrat predlagali.

Stavka medicinskih sester se je začela v četrtek zjutraj. Razlog za stavko je, da jim je vodstvo pred meseci dalo v podpis nove, zanje slabše pogodbe, ki pa jih niso podpisale. Kljub temu so jim zadnjo plačo izplačali na podlagi teh nikoli podpisanih pogodb, po katerih sestre ne bi več imele priznanih napredovanj, ki so jih v preteklosti dosegle za delo diplomirane sestre. Vlada, ki opravlja tekoče posle, je sicer v četrtek sprejela aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, ki naj bi status teh zaposlenih uredil. A se v sindikatu kljub temu niso odločili za prekinitev stavke.