Dve beli tabletki na dan naj bi, sledeč novi raziskavi, v kateri je sodelovalo 861 ljudi, zmanjševali možnosti za nastanek raka na črevesja za kar 63 odstotkov, če jih oseba redno uživa dve leti.

Profesor univerze v Newcastlu, ki je vodil raziskavo, je dejal, da so dokazi ''neverjetno trdni'', drugi strokovnjaki pa dodajajo, da je to le še en dokaz, da bi aspirin moral biti uporabljen v boju z rakom, poroča BBC.

Raziskavo so opravili s 861 prostovoljci, ki so imeli Lynchev sindrom (družinsko dedna nagnjenost k razvoju raka na različnih organih), ki sicer prizadane enega od 1000 ljudi. V skupini, ki je dobila 600 miligramov aspirina vsak dan, je 19 bolnikov razvilo tumor, kar je precej manj od 34 bolnikov, ki so zboleli v skupini, ki aspirina ni uživala. Gre za 44-odstotno znižanje.

Nato so raziskovalci dodatno pregledali rezultate le tistih prostovoljcev, ki so aspirin uživali vsaj dve leti. Tam je bilo znižanje za oboljenje za rakom kar 63-odstotno.

Sir John Burn, raziskovalec prej omenjene univerze, je dejal, da če bi vsi potencialni rakavi bolniki uživali aspirin, bi to pomagalo preprečiti tudi do 10.000 nastankov raka v nadaljnjih 30 letih in približno 1000 s tem pogojenih smrti.