Zaradi ponavljajoče se izgube laboratorijske dejavnosti, ki deluje znotraj IVZ, je ministrstvo za zdravje, kot ustanovitelj zavoda, predlagalo, da se del te dejavnosti pridrži Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor.

Kot je dejala predsednica sveta zavoda Mojca Gruntar Činč (ministrstvo za zdravje), je to najbolj optimalna možnost, saj bi se s tem zadržala delovna mesta zaposlenih v laboratorijih, dejavnost pa bi se nadaljevala in razvijala vnaprej. Tako bo del zaposlenih (okoli 50), ki bi v prihodnje deloval v okviru ZZV Maribor, po njenih zagotovilih ohranil enake pravice, kot jih imajo na IVZ. Poleg tega bi na ministrstvu ustanovili nadzorno komisijo, ki bi zagotavljala transparentnost tega prenosa.

Kot poudarja, alternativne možnosti ni, saj država iz proračuna ne more več kriti izgube, ki jo prinaša laboratorij, saj tega denarja v proračunu ni. Kot drugo možnost je navedla ugotavljanje tehnoloških viškov.

IVZ je v prvih osmih mesecih letos ustvaril 914.000 evrov izgube, največji del izgube je bil po besedah direktorice zavoda Marije Seljak ustvarjen pri laboratorijski dejavnosti, in sicer v višini 600.000 evrov.

Seljakova je opozorila, da je svet zavoda že jeseni 2009 podprl združitev laboratorijev IVZ in ZZV Maribor, pri čemer je zavod takrat bil v bistveno boljšem finančnem položaju.

"IVZ ne more zagotavljati delovanja laboratorija, ki ustvarja več kot tretjino izgube pri svojem poslovanju. V dani situaciji, ko več ne moremo računati na to, da bi vlada ustanovila nov zavod, ki bi združeval vse javne laboratorije v Sloveniji, ko več ne moremo od države računati na dodatna sredstva, je ta rešitev najbolj optimalna," je ocenila.

Laboratorijska dejavnost ni jedrna dejavnost inštituta

Gruntar Činčeva je poudarila, da laboratorijska dejavnost ni jedrna dejavnost inštituta, zlasti ker so v Sloveniji na tem področju še druge kapacitete. "V Sloveniji ne zmoremo imeti na vseh lokacijah vsega," poudarja in dodaja, da iste oz. podobne naloge opravljajo v dveh javnih zavodih.

Zaposleni v laboratorijih IVZ temu nasprotujejo, na kar so že dan pred sejo opozorili v pismih medijem. Menijo namreč, da vodstvo in strokovni svet IVZ ne delujeta v dobrobit inštituta. "To vodstvo je pridelalo do sedaj največjo izgubo, ki jo želijo rešiti z izgonom javnozdravstvenih laboratorijev iz inštituta," so zapisali v odprtem pismu.

Po njihovem mnenju gre pri tej zgodbi za večletno načrtno izčrpavanje laboratorijev s ciljem priključitve laboratorijev ZZV Maribor in kasnejši njihovi privatizaciji. Kot trdijo, želijo laboratorije združiti z laboratoriji, ki opravljajo tržno dejavnost in s tem pridobiti monopol. S tem pa država izgublja neodvisne javnozdravstvene laboratorije, opozarjajo.

Kot je na današnji seji sveta dejala predstavnica zaposlenih v svetu Nina Pernat, je bilo leta 2004 jasno sporočilo, da laboratoriji na IVZ ne smejo več delati tržnih raziskav, da ne bi slučajno prišli v konflikt interesov. Zato laboratoriji več niso imeli prihodkov iz te dejavnosti in so začeli poslovati z izgubo. Pri tem pa mariborski zavod za zdravstveno varstvo te omejitve ni imel, čeprav je tudi javni zdravstveni zavod, je opozorila.

Sveta zavoda je danes s sklepom sicer še sprejel finančni načrt za leto 2011.