Ljudje, ki so genetsko nagnjeni k srčnim boleznim, lahko tveganje za razvoj le teh zmanjšajo z uživanjem velikih količin surovega sadja in zelenjave, kažejo rezultati zadnje raziskave.

Že nekaj časa velja, da bi na dan morali zaužiti vsaj pet kosov sadja in zelenjave. To naj bi bila tudi zadostna količina za boj proti kromosomu 9, ki je odgovoren za razvoj bolezni na srcu. V svojem genskem zapisu ga naj bi imela kar petina Evropejcev, poroča BBC.

Ameriški raziskovalci so se lotili raziskave v katero so vključili 27.000 ljudi iz Evrope, Kitajske in Južne Amerike.

BBV navaja, da so izsledki raziskave pokazali, da je tveganje pri ljudeh za razvoj srčnih bolezni, ki imajo visoko tvegan gen za razvoj srčnih bolezni 9p21, močno zmanjšano, če uživajo zadostne količine surovega sadja in zelenjave.

Znova je bilo potrjeno, da sta sadje in zelenjava koristna za naše zdravje.