Gledanje televizije spodbuja sedenje in prehranjevanje z nezdravimi prigrizki ter moti spanje, zaradi česar bi morala televizija postati eden pomembnih problemov javnega zdravja. Vsak Francoz naj bi v povprečju pred televizorjem sedel malo manj kot 4 ure.  Najbrž pa tudi za Slovenijo velja, da otroci nikoli niso imeli dostopa do tolikšnega števila televizijskih programov ob kateri koli uri.

Nikoli ni bilo toliko otrok, ki lahko prosto razpolagajo s televizijo v svoji sobi. Starši naj bi se po mnenju francoskih pedopsihiatrov preveč zanimali le za to, kaj njihovi otroci jedo v šoli, ne pa tudi za to, kaj gledajo po televiziji. Vendar po pisanju Le Monda starši ne morejo biti edini odgovorni za to, da ekrani vdirajo v družinsko življenje.     

V Kanadi, Franciji in tudi pri nas je več šol izvedlo eksperiment, da učenci deset dni niso uporabljali televizije, računalnikov in mobilnih telefonov. Izkazalo se je, da je bilo vzdušje v družini bolj mirno, razpoloženje otrok boljše, manj je bilo prepirov. Menda je to vplivalo na nekatere starše, da odtlej med kosilom in večerjo ne gledajo več televizije, da se z otroci pogosteje igrajo družabne igre in da otroku vsak večer preberejo zgodbo.