V Sloveniji je še vedno prisoten virus stekline, ki so ga lani odkrili pri 14 lisicah in dveh kravah. Pri človeku v naši državi smrtonosne stekline ni vse od leta 1950, saj so posamezniki v primeru ugriza živali pravočasno cepljeni. Steklino je mogoče v celoti preprečiti s takojšnjo in primerno zdravstveno oskrbo. Kadar pa človek, ki ga je poškodovala stekla žival, ne prejme pravočasne zaščite proti steklini, je bolezen zanj smrtna.

Ob svetovnem dnevu boja proti steklini Zavod za zdravstveno varstvo Celje opozarja na preprečevanje stekline tako pri ljudeh kot pri domačih in gozdnih živalih. Med najpomembnejšimi preventivnimi ukrepi za preprečevanje stekline v Sloveniji je vsakoletno cepljenje lisic proti steklini, ki ga opravijo s polaganjem vab z letali. Tudi letos bodo s polaganjem vab pričeli v prvih dneh oktobra, akcija pa bo potekala do sredine novembra.

V tem času je še posebej pomembno, da so ljudje poučeni o ukrepih, če po nesreči ali zaradi nevednosti pridejo v stik z vabo. V tem primeru morajo nujno poiskati zdravniško pomoč. To velja tudi v primeru, če jih poškodujejo domače ali divje živali, katerih opazovanje veterinarsko ni možno. Človek se preko rane okuži s slino okužene živali. Zato je treba v primeru ugriza rano najprej temeljito sprati pod tekočo vodo in z navadnim milom, nato pa nemudoma obiskati zdravnika.

Letno v Sloveniji obravnavajo približno 4000 sumljivih ugrizov, v okrog 20 odstotkih primerov pa je potrebno tudi cepljenje. Po svetu letno proti steklini cepijo več kot deset milijonov ljudi, vendar kljub temu v svetu še vedno vsako leto za steklino umre približno 55.000 ljudi, največ v Indiji.