V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča so v petek slavnostno odprli nov prizidek ambulantno-rehabilitacijske službe, ki bo odslej delovala na 2300 kvadratnih metrih. Gradnja novega objekta je bila nujna, saj oddelek obravnava okoli 6000 bolnikov na leto in zabeleži 9700 obiskov, je povedal direktor inštituta Robert Cugelj.

Novi prostori v Soči bodo bolnikom zagotavljali ustreznejšo obravnavo ter rehabilitacijo v okviru najsodobnejših programov in opreme, kar, kot pravi Cugelj, zaradi prostorske stiske do sedaj ni bilo v celoti izvedljivo. Nov in prenovljen del inštituta, ki so mu nadeli ime Vijolica, vsebujeta sprejemni trakt, ambulantni in terapevtski trakt, v kletnih prostorih pa je tudi telovadnica.

Po Cugljevih besedah bodo novi prostori namenjeni bolnikom z nevrološkimi okvarami in okvarami mišično-kostnega sistema. Prostori jim bodo omogočili storitve primerne kakovosti in potreben osebni prostor, ki ga potrebujejo v procesu rehabilitacije. Že utečene načine delovanja bodo v okviru novih razmer tudi nekoliko razširili in izboljšali, je povedal Cugelj in dodal, da se obetajo novosti na področju rehabilitacije oseb s kronično bolečino in onkološkimi obolenji ter rehabilitacije po športnih poškodbah in oseb z okvarami križnih funkcij.

Nov Sočin objekt pa je tudi energetsko učinkovit. Prostori so ogrevani in hlajeni s pomočjo podtalne vode.

Ob odprtju objekta je minister za zdravje Dorijan Marušič povedal, da se inštitut pogumno podaja po svoji razvojni poti naprej ter dviguje svojo kakovost in učinkovitost. Imamo vrhunski rehabilitacijski center, ki presega meje Slovenije, je dejal Marušič in dodal, da v Soči svojo ponudbo širijo daleč naokoli, ponujajo svoje znanje in pletejo socialno mrežo, ki daje vrhunske rezultate.

Skupna vrednost investicije je znašala 2,3 milijona evrov. Sredstva zanjo je v 50 odstotkih inštitut financiral iz lastnih sredstev, 50 pa je zagotovilo ministrstvo za zdravje. Priprave na gradnjo so začeli konec leta 2009, projekt pa so končali v manj kot dveh letih. Sicer so v inštitutu pred dvema letoma odprli popolnoma nov otroški oddelek, ki so ga v celoti financirali s svojimi sredstvi, kot pa je povedal Cugelj, bo Soča v naslednjih letih bogatejša za nov športno-rekreacijski objekt. Naslednje leto bodo prostore inštituta klimatizirali ter izvajali športno rehabilitacijo, je dejal Cugelj in poudaril, da jim bodo novi prostori to omogočali. sta