Po nekaterih podatkih ima pred 65. letom starosti demenco le 1 odstotek ljudi, po 90. letu pa je obolelih že 60 odstotkov ljudi. Specialist nevrofiziolog dr. Zvezdan Pirtošek je za Žurnal24 povedal, da je lahko 10 let ali manj starost, pri katreri se lahko pojavi demenca kot posledica druge bolezni. Pri nas ima demenco približno 30 tisoč ljudi, pričakovati pa je, da se bo v naslednjem desetletju njihovo število podvojilo, v štirih desetletjih pa potrojilo ali početverilo.

Dr. Pirtošek je za brezplačnik tudi povedal, da se da preprečiti le malo vrst demence. Med take sodita demenca v sklopu alkoholizma oziroma pomanjkanja nekaterih vitaminov, predvsem skupine B, pri čemer je pomembno pravočasno odkrivanje nevroloških bolezni. Dr. Pirtošek dodaja, da na žalost še ne moremo preprečiti alzheimerjeve bolezni, lahko pa jo s specialnimi slikanji in genskim testiranjem napovemo že leta in desetletja pred prvimi znaki.

Ker je demenca bolezen, ki obolelega ne boli, boli pa svojce, lahko ti podporo in nasvete poiščejo pri Spominčici, združenju za pomoč pri demenci Slovenije, ki organizira izobraževalni program, skupine za samopomoč. Trikrat na teden pa jim je na voljo svetovalni telefon.