Kot je pojasnil, v večini evropskih držav velja sistem točk, po katerem bolnišnica z operacijo dobi določeno število točk, ki ji prinesejo določeno financiranje, tako da se v mejnih primerih pod tem pritiskom zdravniki pač odločijo za operiranje.

Leiner je opozoril tudi na "kronično" nepotrebno predpisovanje zdravil, sploh za starejše bolnike. Študija salzburške medicinske univerze (PMU) po njegovih besedah kaže, da so recepti za paciente, stare v povprečju 82 let, v 36 odstotkih nepotrebni, v 30 odstotkih pa celo neustrezni.

Leiner je na to opozoril v razpravi o dejavnem staranju in inovacijah v zdravljenju, ki je potekala danes v Bruslju kot priprava na Evropski forum za zdravje Gastein, ki bo potekal od 5. do 8. oktobra. Forum velja za enega pomembnejših konferenc o zdravju v Evropi.

Današnje razprave sta se udeležila evropska poslanca iz Slovenije in Avstrije Alojz Peterle in Karin Kadenbach, dejavna na področju zdravja, ter predstavnica generalnega direktorata za zdravje in potrošnike v Evropski komisiji Paola Testori Coggi.

Peterle je Leinerjeva opozorila komentiral z besedami, da je "vesel, da je danes o tem govoril zdravnik, ne politik". Ob tem je opozoril na vse več statistik o tem, kako malo zdravil sploh učinkuje, in da bi bilo treba v zdravstvu temeljito premisliti o tem vprašanju.

Pri tem po Peterletovih besedah ne gre samo za problem omejenih finančnih sredstev, temveč se je treba zamisliti nad tem, kam vlagamo denar, saj je to zelo "dejavno interesno področje, kjer se križajo različni interesi, ne vedno v korist pacientom, ki so najbolj v stiski".

Evropska poslanka iz Avstrije pa je v razpravi opozorila na pomen preventive. Kar 97 odstotkov proračunskih sredstev za zdravstvo je po njenih besedah namenjenih za zdravljenje, le trije pa za preventivo, zato je še toliko pomembneje zagotoviti modro porabo.

Predstavnica komisije je predstavila zanimiv podatek, da so ženske v povprečju razmeroma zdrave do 62 leta, nato pa četrtino svojega življenja preživijo bolne, ter načrt komisije, da bi v prihodnjih desetih letih to "zdravo" obdobje podaljšali za dve leti.

Peterle je v kontekstu dejavnega staranja predstavil pobudo "socialnih inovacij". Kot primer je navedel argentinsko mestece, v katerem so starejšim prebivalcem zaupali skrb za lokalno pošto, kar naj bi bistveno izboljšalo kakovost njihovega življenja in s tem njihovo zdravje.