Dr. Zalka Drglin z Inštituta za varovanje zdravja RS je dejala, da mladostniki danes vstopajo v partnerske zveze v povprečju mlajši kot pred desetletjem in tudi prej kot nekoč začenjajo spolno življenje. To pa je po ugotovitvah strokovnjakov povezano z bolj tveganim spolnim vedenjem in z večjim tveganjem za mladostniško nosečnost in spolno prenosljive okužbe.

Boljša zaščita pri spolnih odnosih

A raziskava je pokazala, da večina 15-letnikov ve, kako se mora zaščiti pri spolnem odnosu. Vsaj eno od metod za preprečevanje nosečnosti je uporabilo kar 85 odstotkov tistih, ki so že imeli spolne odnose. Le 15 odstotkov mladostnikov pa ob spolnem odnosu ni uporabilo zaščite. Barbara Mihevc Ponikvar z IVZ je povedala, da jih je med tistimi, ki so uporabili zaščito pred nosečnostjo, večina (90 odstotkov) uporabila eno od zanesljivih metod, kamor se uvrščajo kontracepcijske tablete, kondom ali kombinacija katere koli od teh dveh zaščit z drugimi metodami. Drugi pa so uporabili manj zanesljive metode, in sicer največkrat prekinjen spolni odnos. Kot pri zdravju in odnosu do šole se tudi tukaj pokaže bolj tvegano spolno vedenje 15-letnikov, ki izhajajo iz slabših socialno-ekonomskih okolij in ogroženih skupin prebivalcev. Tako je imelo spolne odnose največ tistih, ki hodijo na poklicne šole (48 odstotkov) in najmanj (15 odstotkov) gimnazijcev. Med njimi so dijaki, ki obiskujejo srednje tehnične šole (34 odstotkov).

Tudi pri osveščenosti o tem, kaj je varen spolni odnos, ima socialno-ekonomski položaj otrokove družine pomembno vlogo. Petnajstletniki iz družin z visokim socio-ekonomskim položajem so pri spolnem odnosu v 85,7 odstotka uporabili eno od zanesljivih metod preprečevanja nosečnosti, med tem ko je bil ta odstotek pri otrocih iz družin z nižjim socio-ekonomskim položajem za 24 odstotkov slabši. Podobno je veljalo tudi za uporabo kondoma pri zadnjem spolnem odnosu.

Manj mladostniških nosečnosti in splavov

Zaradi zgodnjih spolnih odnosov smo pri nas beležili včasih precej mladostniških nosečnosti. V začetku 80. let se je pri nas rodilo več kot 35 otrok na 1000 mladostnic, v zadnjih letih beležimo le pet do šest rojenih otrok na 1000 mladostnic. Mladostnice predstavljajo manj kot dva odstotka porodnic, kar nas trenutno uvršča med države z najnižjimi stopnjami rodnosti mladostnic v Evropi.

Pri nas se je med mladostniki do 19 let povečal delež tistih, ki uporabljajo kontracepcijo. Več jih uporablja zanesljive metode, najbolj pa je porasla uporaba kontracepcijskih tablet. Pri mladostnicah v zadnjih 15 letih je zaščita s kontracepcijsko tableto porasla za trikrat. Pomembno pa je poudariti, da se ne zmanjšuje samo število mladostniških nosečnosti, pač pa je v istem časovnem obdobju pomembno padlo tudi število dovoljenih splavov mladostnic.

Kljub temu sta Drglinova in Mihevc-Ponikvarjeva opozorili, da pri nas še vedno premalo uporabljajo kondom oziroma dvojno zaščito, torej hormonsko kontracepcijo in kondom hkrati. Takšna oblika zaščite varuje tudi pred številnimi spolno prenosljivimi okužbami, zato menita, da bi morali na tem področju vložiti še več spodbud, tudi v okviru osnovnošolskih in srednješolskih učnih načrtov in s posebnimi programi za mladostnike, ki so manj ambiciozni v šoli in izvirajo iz socialno in ekonomsko bolj ogroženih družin.