Društvo je bilo ustanovljeno leta 1995, da bi pomagalo bolnikom in njihovim svojcem pri premagovanju težav, s katerimi se soočajo med boleznijo, zdravljenjem in po njem, še zlasti pri izvajanju presaditve kostnega mozga doma in v tujini. Trenutno ima 390 članov iz vse Slovenije. Programi, ki jih izvajajo, so namenjeni socialni, finančni in delovni rehabilitaciji članov. Me njimi je posebej zanimiv program psihološke podpore in svetovanja bolnikom. V okviru tega zagotovijo enkrat na teden prisotnost bolnika, ki se je v preteklosti sam soočil z boleznijo, na oddelku za hematologijo in se lahko z njim pogovorijo vsi bolniki, ki se trenutno zdravijo na oddelku.

Akutne levkemije so vse pogostejše bolezni. Gre za raznoliko skupino bolezni, ki nastanejo kot posledica mutacije in nato nenadzorovane rasti ene krvne matične celice. Zdravljenje poteka v dveh obdobjih; v začetnem intenzivnem zdravljenju bolnik prejme citostatike, potem sledi vzdrževalno zdravljenje. Pri nekaterih bolnikih lahko zdravljenje zaključijo z avtologno ali alogenično presaditvijo krvotvornih matičnih celic, bolniku torej presadijo lastne celice ali celice drugega človeka.

Prvemu delu zdravljenja sledi obdobje nekaj tednov trajajoče hude okvare kostnega mozga, ko je bolnik povsem brez nastajanja normalnih krvnih celic. V tem obdobju je zelo ogrožen za krvavitvami in okužbami, kar lahko tudi ogrozi njegovo življenje. Glede na starost bolnika in podvrsto bolezni od 50 do 80 odstotkov bolnikov doseže popolno mirovanje bolezni že po prvem delu zdravljenja. Če bi v tem trenutku bolnika nehali zdraviti, bi se bolezen zelo hitro vrnila, zato morajo nadaljevati vzdrževalno zdravljenje. Bolniki tako dobijo še od dva do pet krogov kemoterapije.

Nato sledijo mesečni, polletni in letni pregledi. Potem se življenje bolnika počasi začne umirjati. Energijo za življenje pa lahko črpajo tudi iz druženj, ki jih izvaja Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi.