V želji, da bi prišli do dna poletnemu kopičenju kilogramov in centimetrov okoli pasu, so znanstveniki vzeli pod drobnogled apetit, ki spada med pomembne telesne funkcije, saj posamezniku nenehno sporoča, kaj telo potrebuje. Pove nam, katere snovi organizem potrebuje in v kakšni količini. Optimalni jedilnik (hrane in pijače) naj bi vseboval uravnoteženo razmerje vseh snovi, v pravi kombinaciji in ustrezni količini.

V številnih proizvodih, s katerimi se prehranjujemo, pa je le malo resnično hranilnih in varovalnih - esencialnih - snovi. Seveda pa organizem kljub temu zahteva komponente, ki jih nujno potrebuje, zato se pojavi (dodatna) lakota oziroma želja po hrani. Merila za apetit in lakoto (sitost) se pri tem spremenijo oziroma izkrivijo predvsem zaradi pomanjkanja snovi, ki so na prednostnem seznamu potreb organizma. Ta želi pomanjkljivo kakovost nadomestiti s količino.

Princip delovanja apetita je mogoče primerjati s sistemom zlatokopa, ki hoče najti zlato - za vsako ceno. Če pesek, ki ga prekoplje, vsebuje veliko zlata, bo treba prekopati le majhno količino peska, ki ga bo zadovoljila, in ne bo iskal dalje. Če pa je dragocene kovine v pesku malo, mora preiskati ogromne količine, da bo našel enako količino, ki bo zadovoljila njegova pričakovanja. Podobno velja tudi za apetit. Šele ko so zadovoljene vse potrebe organizma, želodec dobi ukaz: dovolj si jedel, nehaj uživati hrano. Zato ljudje pogosto pojedo velike količine vsebinsko prazne hrane in velike količine kalorij, ki povzročajo prebavne in presnovne motnje, debelost in številne bolezni.

Med ključne vzroke za debelost spadajo uživanje prevelikih količin hrane in pijače, nepravilnih živil in njihovih neustreznih kombinacij. Vse našteto pa predstavlja glavni vzrok, da milijoni ljudi uživajo preveč hrane, preveč maščob in sladkorja, preveč kalorij v dnevnem obroku. To je tudi vzrok, da ostajajo v področju tolerantnega konflikta, saj nikoli ne zadovoljijo obeh želja: jesti toliko, da je organizem primerno prehranjen, da je človek zadovoljen in da hkrati ohranja tudi idealno (ali vsaj optimalno) telesno težo (ITM in obseg trebuha).

Z osiromašeno ali hranilno osiromašeno hrano in pijačo je mogoče pojasniti tudi dejstvo, da sodobni ljudje potrebujejo na tisoče ur rekreacije, da pokurijo prazne kalorije, ki so jih zaužili v iskanju nepogrešljivih vitalnih snovi.