Nenevarna lokalna reakcija je omejena le na mesto pika in mine najkasneje v nekaj dneh, sistemska preobčutljivostna reakcija ali anafilaksija pa prizadene kožo, sluznice, dihala in obtočila. "Lahko je prizadeta samo koža in nastanejo srbenje, rdečina ali koprivnica, pri prizadetosti podkožja pa lahko naglo zatečejo dermis in podkožna tkiva (angioedem). Lahko se pridružijo simptomi vnete nosne sluznice (rinitisa) in vnete očesne veznice (konjunktivitisa). Pri težjih stopnjah so prizadeta tudi dihala in obtočila: pojavi se oteženo dihanje, piskanje v prsnem košu, slabost, omotica, celo nezavest," znake opisuje Eržen. Simptomi se lahko pojavijo posamično ali pa se zelo hitro razvije polna klinična slika. Najhujša oblika anafilaksije je anafilaktični šok - gre za urgentno stanje, ki zahteva takojšnje zdravljenje. "Bolniki morajo biti poučeni o alergenih, ki lahko privedejo do anafilaksije, prav tako pa tudi o simptomih. Opremljeni morajo biti s setom za samopomoč, ki vključuje antihistaminik in steroid ter injekcijo adrenalina," našteje alergolog. Dodaja, da laiki anafilaktični šok težko prepoznajo, tisti, ki so že kdaj doživeli težjo reakcijo na pik žuželk, pa so o njem poučeni. "Pri šoku postanejo omotični in izgubijo zavest, zniža se krvni tlak, srčni utrip se pospeši. Koža je navadno pordela, ne pa vedno." Alergijske reakcije se pojavijo zelo hitro po piku, simptomi nas nanjo opomnijo že nekaj minut po piku, velika večina pa v prvi uri po piku.

Kako blažiti reakcijo

Za blažitev lokalnih reakcij pomagajo hladni obkladki in steroidna mazila, za zdravljenje blažjih sistemskih reakcij zadoščajo antihistaminiki. "Po piku je najbolje takoj zaužiti tablete iz seta za samopomoč. S tem ublažimo ali celo preprečimo sistemsko reakcijo. Najtežji bolniki si po piku aplicirajo adrenalin, o čemer so poučeni. Če se kljub samopozdravljenju pojavijo simptomi prizadetosti dihal ali obtočil, je nujno takoj poiskati zdravniško pomoč," priporoča alergolog. In kako ravnamo, ko se nam huda alergija zgodi prvič in nanjo nismo pripravljeni z nujnimi zdravili? "Najbolje je čim prej poiskati zdravniško pomoč. Če prizadeti po piku izgubi zavest, ga damo v položaj za nezavestnega in pokličemo nujno medicinsko pomoč," svetuje Eržen.

Pomoč z imunoterapijo

Eržen pravi, da lahko preobčutljivost za pike žuželk z leti tudi izzveni: "V večini primerov je reakcija ob naslednjem piku blažja, ni pa nujno. Če več kot deset let ne pride do ponovnega pika, preobčutljivost lahko izzveni." Vsakemu bolniku, ki je po piku doživel težjo sistemsko preobčutljivostno reakcijo z znaki prizadetosti dihal in obtočil, svetujejo zdravljenje s specifično imunoterapijo. "Ta velja za zelo uspešno metodo zdravljenja, z njo lahko ozdravimo več kot 90 odstotkov bolnikov s preobčutljivostjo za strup ose in do 80 odstotkov preobčutljivih za strup čebele. Terapija traja pet let, po njej pa je ob morebitnem ponovnem piku reakcija blažja ali je sploh ni," zagotavlja zdravnik. V zadnjem času se ljudje zatekajo tudi k homeopatiji in bioresonanci. "Uradna medicina zdravljenja s homeopatijo in bioresonance ne priznava. Ker gre pri anafilaksiji za življenjsko nevarno situacijo, zdravljenje z alternativnimi metodami odsvetujemo," še pravi alergolog.