Številne raziskovalce je doslej zanimalo, kako na količino zaužite hrane vpliva velikost obroka, tokrat pa so se raziskovalci v novi raziskavi osredotočili predvsem na to, kako na zaužito količino vpliva velikost pribora.

Če imamo občutek, da smo imeli zadovoljivo kosilo, je zelo majhna možnost, da bomo uro zatem ponovno jedli. In če nam je pomembno, kako je videti vsak naš obrok, je potem pomembno tudi, kako je videti vsak grižljaj? To so v raziskavi, ki so jo nedavno objavili v zborniku Journal of Consumer Research, ugotavljali raziskovalci univerze v ameriškem Salt Lake Cityju.

Avtorji raziskave so v lokalni italijanski restavraciji opravili eksperiment. V sklopu dveh dni so postregli s po dvema kosiloma in dvema večerjama – eni skupini so ob hrani postregli z 20 odstotkov večjimi vilicami, drugi pa s petino manjšimi vilicami od običajnih. Pred postrežbo so hrano natančno stehtali in pridobljeno težo primerjali s težo vrnjenih ostankov hrane. V povprečju so tisti, ki so imeli večje vilice, pojedli manj in na krožnikih pustili nekaj več hrane kot druga skupina, poroča Time.

Raziskovalci so nato skušali priti do zaključka, zakaj ljudje, ko imajo na voljo večji obrok, pojedo več, in zakaj manj v primeru, ko imajo na voljo večji pribor. Predvidevajo, da lahko to razložimo po isti logiki. "Manjše vilice (v primerjavi z občutno večjimi) očitno nudijo manj zadovoljiv cilj, kar pomeni, da se jim zdi, da se morajo med jedjo bolj potruditi, da bi bili siti. Rezultat je, da na koncu ti pojedo več grižljajev in več hrane kot ljudje, ki se prehranjujejo z večjim priborom,“ so zapisali v študiji.

Hkati pa ta ugotovitev velja le za prehranjevanje v restavraciji. V enaki raziskavi, ki so jo izvedli v laboratoriju, so namreč tisti, ki so jedli z večjimi vilicami, pojedli več, kot tisti, ki so uporabljali manjše vilice. Po mnenju raziskovalcev so različni rezultati posledica različne motivacije pri prehranjevanju v restavraciji ali laboratoriju.

"Pri hitrem tempu življenja in naraščajočem trendu prehranjevanja v restavracijah je uporaba večjega pribora dobra rešitev za nadziranje količine zaužite hrane," so še dodali.

Po isti logiki lahko razložimo tudi velike porcije hrane – posameznik nima občutka, da je pojedel dovolj, dokler ne začne hrana kopneti na krožniku in se vidi, da je manjka zadostna količina, zato tudi poje več, kot bi morda sicer.