Kot še poroča nemška tiskovna agencija dpa, pa je poljski minister za kmetijstvo Marek Sawicki danes v poljskem parlamentu dejal, da so poljski kmetje po izbruhu okužb z nevarnim sevom bakterije E.coli zabeležili že 36 milijonov evrov (145 milijonov zlotov) izgub.

"Vsak dan se izgube povečajo za 10 milijonov zlotov," je dejal poljski minister in dodal, da je položaj zaostrila tudi ruska prepoved uvoza zelenjave iz EU. Ponovno je Sawicki kritiziral Nemčijo zaradi ravnanja ob izbruhu okužbe. Po njegovem mnenju so nemške pristojne oblasti ob prvih primerih okužb zatajile.

Nemčija obljubila pomoč pri povrnitvi zaupanja v špansko zelenjavo

Nemčija bo pomagala povrniti zaupanje v špansko zelenjavo, potem ko jo je zmotno okrivila za okužbe z nevarno bakterijo E.coli, je po pogovorih z nemškim kolegom Wernerjem Hoyerjem sporočil španski minister za evropske zadeve Diego Lopez Garrido. Število mrtvih zaradi E. coli je medtem naraslo na 30, o prvi potrjeni okužbi pa poročajo iz Slovaške.

"Nemška vlada je pristala, da se bo potrudila izboljšati ugled španskih izdelkov v Nemčiji," je po današnjih pogovorih v Berlinu povedal španski minister. Kot je pojasnil, Španija kar četrtino svoje zelenjave izvozi v Nemčijo, ki je tako zanjo najpomembnejši izvozni trg. "Zato je tudi dolžnost nemške vlade, da nam pomaga pri promociji," je poudaril Garrido.

Dejstvo, da so oblasti v nemškem Hamburgu krivdo za okužbe z nevarnim sevom bakterije E. coli sprva pripisale španskim kumaram, zaradi česar se je izvoz španskih vrtnin praktično povsem ustavil, je Garrido označil kot "obžalovanja vredno", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kasnejši testi so namreč kumare oprali krivde, pravi krivec pa še ni odkrit.

Zaradi strahu pred bakterijo se je sicer zmanjšala prodaja zelenjave po vsej Evropi. Evropska komisija je za pomoč evropskim proizvajalcem vrtnin zaradi nastale škode v sredo ponudila 210 milijonov evrov. Pred tem je Bruselj oškodovanim kmetom ponudil 150 milijonov evrov pomoči, a so kmetijski ministri EU to zavrnili.

210 milijonov dolarjev morda ne bo dovolj

Španski minister je tudi trenutni znesek 210 milijonov dolarjev označil za "ne nujno zadostnega". Je pa v luči popuščanja napetosti med državama napovedal, da Madrid ne bo tožil oblasti v Hamburgu za odškodnine. Poleg tega se španska vlada tudi ne bo vpletala v zasebne tožbe španskih pridelovalcev, ki naj bi na teden izgubljali 225 milijonov evrov.

V vnetem iskanju krivca za širjenje okužb je senca dvoma v sredo sicer znova padla na kumare, katerih izvor pa zaenkrat ni znan. Preiskovalci so namreč pri ostankih hrane v nekem družinskem smetnjaku v Magdeburgu odkrili bakterijo E. coli, a dokončnih rezultatov, ki bi sum potrdili ali ovrgli, zaenkrat še ni. Ker gre za dva tedna stare odpadke hrane, naj bi bilo praktično nemogoče ugotoviti, kako je bakterija zašla mednje.

Med "osumljenci" so poleg tega še vedno tudi kalčki z neke biokmetije v bližini nemškega mesta Ülzen ter zelena solata in paradižniki.

Umrlo 30 ljudi

V Nemčiji medtem že več dni, tudi danes, beležijo upadanje števila novih obolenj zaradi okužbe z E. coli. Skupno je od začetka maja zaradi okužbe zbolelo okoli 2800 ljudi, od tega 722 za hemolitičnim uremičnim sindromom. V Nemčiji je zaradi okužbe doslej umrlo 29 ljudi - skupaj z edino smrtno žrtvijo zunaj Nemčije, na Švedskem - je mrtvih torej 30 ljudi.

O prvem potrjenem primeru bolezni zaradi okužbe z aktualnim sevom bakterije E. coli sicer danes poročajo s Slovaške, in sicer so jo potrdili pri nekem 25-letniku, ki so ga zaradi hemolitičnega uremičnega sindroma sprejeli v bolnišnico v Košicah.

Iz Tajske pa so sporočili, da so na avokadu, uvoženem iz Evrope, odkrili prisotnost bakterije E. coli, a še preverjajo, ali gre za sev, ki je kriv za val smrti v Nemčiji. Iz katere evropske države točno prihaja sumljiv avokado, niso razkrili, poroča AFP.