Kot so sporočili iz referenčnega laboratorija EU v Rimu, namreč znanstveni testi niso potrdili hipoteze, da za smrtonosnim izbruhom okužb stoji zelenjava. Zato opozorila nemških organov, naj se ljudje izogibajo surovi zelenjavi, še posebej kumaram, paradižniku in solati, po oceni laboratorija niso upravičeni.

Laboratorij, ki je del Italijanskega visokega inštituta za zdravje (ISS), je obenem svetoval, da je za izogibanje okužbi dovolj že vzdrževanje osnovne higiene v kuhinji, na primer z umivanjem rok in ohranjanju čistoče jedilnega pribora.

Potem ko je iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v četrtek prišla novica, da je za tokratni smrtonosni izbruh bakterije E.coli kriv sev bakterije E.coli, ki ga doslej pri ljudeh še niso identificirali, so sicer v WHO danes pojasnili, da je smrtonosni sev zelo redek, vendar pa je v preteklosti pri ljudeh že bil identificiran, a še nikoli v primeru večjega izbruha bolezni.

Vse razen ene smrtne žrtve medtem ostajajo v Nemčiji, okužbe pa so po podatkih WHO doslej zabeležili še v 11 drugih državah (Avstrija, Češka, Danska, Francija, Nizozemska, Norveška, Švedska, Španija, Švica, Velika Britanija in ZDA), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi okužbe z nevarno bakterijo je doslej v Nemčiji zbolelo okoli 2000 ljudi. Sindromi so želodčni krči, driska, vročina in bruhanje, v nekaterih primerih pa lahko pride tudi do krvave driske in življenju nevarnih zapletov, kot je hemolitični uremični sindrom (HUS), ki pomeni odpoved ledvic. Primerov HUS so doslej zabeležili okoli 500.

Mutacija: Bakterija E. Coli je prevzela strup druge bakterije

Število okuženih z bakterijo E. Coli se povišuje iz ure v uro, vse več obolelih pa je v kritičnem stanju. V desetih evropskih državah je okuženih kar 2000 ljudi, poroča BBC. Nemški Bild pa dodaja, da so zdravniki in strokovnjaki zmedeni, ker ne vedo, kako naj ljudem pomagajo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj uradno potrdila, da je epidemija nastala zaradi nove in nepoznane mutacije bakterije. Dr. Paul Wigley z univerze v Liverpoolu je dejal: "Nevarna bakterija je prevzela strup druge nevarne bakterije, iz katerih pa je nastala tretja, če bolj nevarna.“

Znanstveniki predvidevajo, da nova mutacija bakterije E. Coli proizvaja dva strupa, ki v kombinaciji izzivata krvavenje, poškodbe tkiva in pa ledvic. "Ne znamo odgovoriti na vprašanje, ali je mutirana bakterija nastala v živali, človeku ali pa na plantaži. Nekaj pa vemo: kombinacija bakterijske kulture jo dela močnejšo in ji dopušča, da se prilagodi okolju, v katerega pride, hkrati pa je odporna na zdravila,“ je pojasnil bakteriolog s hamburške univerzitetne bolnišnice.
Kot bi živel v grozljivki

"Neprestano smo priče zapletom. Smo na koncu moči, spimo pa po dve uri na noč,“ je za Bild dejal zdravnik iz bolnišnice v Kielu, medicinska sestra iste bolnišnice pa je dodala: "To je kot grozljivka!“

"Ko spim, imam nočne more. Slike trpečih ljudi v grozljivih bolečinah si ne morem spraviti iz glave,“ je pojasnila vodja nujne službe.

V Nemčiji rahlo umirjanje vala okužb z E.Coli

Val okužb z enterohemoragičnim sevom bakterije E.Coli (Ehec) se nekoliko umirja, je danes ocenilo nemško združenje za nefrologijo. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v Hamburgu pojasnil predsednik združenja Reinhard Brunkhorst, se število novih okužb z nevarno bakterijo zdaj nekoliko umirja.

Brunkhorst je ob tem izrazil upanje, da se bo trend širjenja okužb zdaj nekoliko umiril in da bo novih okužb še manj.

V Nemčiji je trenutno več kot 2000 potrjenih okužb z bakterijo Ehec in sumov okužbe, pri okoli 500 bolnikih pa so zasledili resnejše komplikacije. Bakterija E. coli je doslej v Evropi zahtevala 18 smrtnih žrtev, od tega jih je 17 umrlo v Nemčiji.

V ZDA odkrili tri primere okužbe z bakterijo E.coli

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v četrtek potrdil, da so v ZDA odkrili tri možne primere okužbe z bakterijo E.coli, ki od prejšnjega meseca razsaja po Evropi. Gre za neimenovane osebe, ki so se pred kratkim vrnile iz Nemčije.

Ostale podrobnosti niso znane, vendar pa je CDC sporočil, da ni nevarnosti za razširitev okužbe.

Bakterija je doslej v Evropi zahtevala 18 smrtnih žrtev, od tega jih je 17 umrlo v Nemčiji. CDC je v četrtek sporočil, da še vedno delajo krvne analize in ne morejo sporočiti nič bolj določenega, hkrati pa menijo, da ne gre za smrtonosno obliko bakterije. Kljub temu so ameriške zdravstvene oblasti v zveznih državah dobile navodila, naj bodo na preži in naj bodo še posebej pozorni na tiste, ki so pripotovali iz Nemčije.