Sumljive kumare, paradižniki in jajčevci španskega proizvajalca Frunet so bili v Avstrijo dostavljeni preko nemških distributerjev, po navedbah agencije pa naj bi špansko zelenjavo že umaknili iz 33 avstrijskih trgovin.

Tudi na Češkem so danes s trgovskih polic umaknili organske kumare iz Španije. Češka agencija za kmetijstvo in prehrano je ob tem sporočila, da so bile kumare iz sporne pošiljke poslane tudi na Madžarsko in v Luksemburg. Od tam sicer za zdaj ne poročajo o okužbah.

Doslej je v Nemčiji zaradi črevesnih bolezni, ki jih povzroča bakterija Ehec, umrlo že deset ljudi, o okužbah pa poročajo tudi iz nekaterih drugih evropskih držav. Na Švedskem so v bolnišnice sprejeli okoli deset ljudi, ki so bili v zadnjih dveh tednih v Nemčiji, na Danskem pa je z izbruhom okužbe povezanih devet primerov.

Bakterija Ehec povzroča hemolitični uremični sindromom. Simptomi okužbe so močna driska, ki jo včasih spremlja tudi krvavenje. Bakterija lahko povzroči notranje krvavitve in odpoved ledvic. Živi v črevesu prežvekovalcev, prenaša pa se prek neopranih in toplotno neobdelanih živil.

Preberite tudi:

V Nemčiji okuženih že prek 1000 ljudi, v slovenskih trgovinah in na tržnicah ni spornih španskih kumar