Dojenje so že v preteklosti povezovali s številnimi dobrimi vplivi na zdravstveno stanje otroka, vključujoč nižjo stopnjo infekcij in pa manjše tveganje za razvoj debelosti otroka v kasnejših letih.

V študiji je sodelovalo 10.037 mater z dojenčki, te pa so vedenje otrok, in težave, povezane z njim, beležile vse do otrokovega petega leta. Pozorne so morale biti zlasti na otrokovo morebitno živčnost, oklepanje oz. navezanost nanje, nemir, laganje in pa morebitno krajo. Med otroci, ki so jih kot dojenčke dojili, je vedenjske težave kazalo le šest odstotkov, medtem ko je pri tistih, ki jih matere niso dojile, imelo težave z obnašanjem kar 16 odstotkov.

Matere, ki se odločijo za dojenje, so v povprečju starejše in višje izobražene, prihajajo iz višjega socialnega razreda, kar bi lahko dodatno pripomoglo k manjšim težavam v otrokovem vedenju. A tudi ko so raziskovalci z britanskih univerz Oxford, Essex, York in univerzitetnega kolidža v Londonu vse te dejavnike upoštevali, so še vedno ugotovili, da imajo otroci, ki jih matere ne hranijo s svojim mlekom, za kar 30 odstotkov povišano tveganje za razvoj vedenjskih težav.

"Naši rezultati podajajo še več dokazov o koristnosti dojenja,“ je pojasnila vodja raziskave Maria Quigley z Oxfordske univerze. Prepričana je, da materino mleko vsebuje ogromne količine določene vrste maščobnih kislin, pa tudi hormonov in snovi za rast, ki so izjemno pomembne za razvoj možgan in sistema živčevja. Matere, ki svoje otroke dojijo, so hkrati bolj povezane s svojimi dojenčki, kar bi lahko pomenilo, da se ti dojenčki več naučijo o sprejemljivih načinih vedenja. Ti dojenčki pa tudi manjkrat zbolijo, kar bi lahko prav tako vplivalo na njihovo obnašanje.

Britanski Kraljevi kolidž za babice je izsledke raziskave pozdravil z odprtimi rokami. Janet Fyle je dejala, da je za ženske ključno, da od babic prejmejo dovolj pomoči in podpore, zaradi česar lahko nadaljujejo z dojenjem. A je vendarle poudarila, da takšnih rezultatov raziskav nikoli ne gre na veliko poveličevati: "Materam, ki ne dojijo, ne smemo poslati negativnega sporočila, da jim je spodletelo, ali pa da bi se zaradi tega počutile krive.“