Dostop do ustreznih zdravil je vitalnega pomena za doseganje globalnih zdravstvenih ciljev. Več kot osem milijonov otrok, mlajših od pet let, še vedno vsako leto umre zaradi bolezni, kot so pljučnica, driska in malarija. Pri SZO tudi ocenjujejo, da tisoč žensk vsak dan umre zaradi zapletov med nosečnostjo in pri porodu. Skoraj vse te smrti se pripetijo v razvijajočih se državah in veliko večino teh smrti bi lahko preprečili, če bi bila ustrezna zdravila dostopna v pravilnih odmerkih ter pravilno predpisana in uporabljena.

Seznam zdravil

Seznam zdravil so sestavili strokovnjaki za zdravje žensk in otrok, ki so analizirali vzorčni seznam nujnih zdravil SZO ter zadnje smernice SZO za zdravljenje in tako prišli do ugotovitev, s katerimi zdravili lahko rešimo največ življenj.

Tako je krvavitev vodilni vzrok za maternalno umrljivost. Zaradi močne krvavitve lahko ženska umre v dveh urah po porodu. Injekcija oxytocina neposredno po porodu lahko ustavi krvavitev in s tem postavi mejo med življenjem in smrtjo. Med zdravili, namenjenimi ženskam, so tudi zdravila za zdravljenje okužb, visokega krvnega tlaka, spolno prenosljivih okužb in zdravila za preprečevanje prezgodnjih porodov.

Vsako leto pljučnica ubije približno 1,6 milijona otrok, mlajših od pet let, čeprav so raziskave pokazale, da bi zdravljenje z antibiotiki lahko preprečilo 600.000 teh smrti.

Izboljšanje dostopa do oralnih rehidracijskih soli in tablet cinka bi lahko rešilo 1,3 milijona otrok, kolikor jih na leto umre zaradi driske.

Ustrezni odmerki pravilnih kombinacij zdravil proti malariji in virusom so nujni za zmanjševanje smrtnosti otrok zaradi malarije in z aidsom povezanimi okužbami.

Zdravil ni, kjer jih najbolj potrebujejo

Raziskave, ki so jih izvedli v 14 afriških državah, so pokazale, da so zdravila za otroke na voljo v manj kot polovici javnih in zasebnih lekarn in prodajaln zdravil. Dostop do teh zdravil je oviran zaradi neredne preskrbe in distribucije zdravil, neustreznih prostorskih in kadrovskih zmogljivosti, nizkih vlaganj in visoke cene zdravil. Tako so na primer oralne rehidracijske soli, ki so poceni zdravilo, na voljo v manj kot polovici lekarn v afriških državah, cinkove tablete pa v še manj lekarnah. Ta seznam zdravil naj bi države opozoril, katera so tista kritična zdravila, ki naj jih zagotavljajo svojim prebivalcem, pravijo pri SZO.

Zdravila za otroke pogosto niso dostopna tudi iz pomanjkanja znanja, da zdravila za otroke niso enaka zdravilom za odrasle. Zato naročajo zdravila za odrasle, tablete pa nato drobijo v manjše delce ali topijo v tekočini, ki pa je otroci zaradi groznega okusa ne morejo zaužiti, prav tako pa so tako pripravljena zdravila lahko strupena, neučinkovita in škodljiva. SZO zato priporoča, naj bodo zdravila za otroke, če je le mogoče, na voljo v odmerkih, ki jih je enostavno odmerjati za otroke.

Tableta, velika kot kovanec?

Seznam 30 najpomembnejših zdravil vsebuje tudi pet zdravil, ki bi jih sicer nujno potrebovali za preventivo in zdravljenje tuberkuloze, še posebno pri otrocih, ki so okuženi z virusom HIV, in za zdravljenje novorojenčkov, pa še ne obstajajo. Tako priporočila za zdravljenje tuberkuloze pri otrocih priporočajo, da morajo otroci vsak dan jemati več vrst zdravil, in to daljše časovno obdobje. Če bi vse te nujne učinkovine sestavili v eno tableto, bi bila ta velika kot kovanec in je otrok ne bi mogel pogoltniti. Zato je SZO pozval, naj farmacevtska podjetja opravijo več raziskav, da bi razvila ustrezne formulacije za otroke, so sporočili iz SZO.