Nova raziskava na podganah je razložila, zakaj privede do paranoje. Vodja raziskave Steve Laviolette z univerze iz zahodnega Ontaria je podgane treniral z vonjem mandljev ali poprove mete. Omenjena vonja so znanstveniki nanesli na črno-bele lise na steni ali pike na sivi podlagi. En vonj je spremljal elektrošok, drugega ne.

Ob enem pa so preučevali še aktivnost receptorjev CB1 v možganih. Ti se aktivirajo pri THC-ju. Pri nekaterih podganah so te receptorje blokirali, pri drugih pa so jih z drogo, podobno THC-ju, vzdražili. Znanstveniki so CB1 receptorje blokirali v tistem delu možganov, kjer podgane procesirajo strah in čustva – podgane, ki so pri določenem vonju prejele elektrošok, se niso naučile povezati vonja in strahu. Po elektrošoku so bile ravno toliko zadovoljne kot podgane, ki ga niso prejele, in še naprej raziskovale kletko.

Podgane z vzdraženimi receptorji CB1 so potrebovale blažji elektrošok, da so okamnele od strahu, ko so zavohale določen vonj. Po ugotovitvah znanstvenikov to pomeni, da marihuana poveča določen tip učenja strahu.