Znanstveniki niso dosegli skupnega konsenza glede tega, ali gre le za dodatek k splošni depresiji posameznikov, ali pa gre za specifično stanje depresije, povezano le s povezavo spletne strani.

Vendar pa gre tu za specifične vidike Facebooka, ki lahko ustvarijo posebej naporno socialno podlago za mladostnike, ki že tako trpijo zaradi nizke samozavesti, trdi pediatrinja Gwenn O'Keeffe.

Ko najstniki spremljajo javno komuniciranje med prijatelji, posodobitve statusov, fotografije srečnih ljudi, ki se imajo super, dobijo občutek manjvrednosti, kar jih lahko pahne v depresijo.

O'Keeffova je napisala nekaj smernic za pediatre glede družbenih omrežij, te med drugim spodbujajo tudi starše, naj se o uporabi spleta pogovarjajo s svojimi otroki, tako da bodo ti osveščeni o tovrstni depresiji, spletnem (tudi spolnem) nadlegovanju.

Megan Moreno, specialistka za medicino najstnikov, pa poudarja, da lahko Facebook pri dobro prilagojenih otrocih spodbudi občutke družbene povezanosti, nasproten učinek pa ima lahko pri tistih, ki so nagnjeni k depresiji. Starši ne smejo dobiti ideje, da bo uporaba Faceooka "avtomatsko pahnila njihovega otroka v depresijo," poudarja Morenova.