V zadnjem obdobju se v javnosti pojavljajo informacije o zbiranju sredstev za medicinsko tehnične pripomočke, predvsem za nožne proteze z računalniškim kolenom. Cene, ki se navajajo v medijih oziroma v skupinah, kjer se zbirajo sredstva, pa so pretirano visoke in niso odraz realnega stanja na trgu, opozarjajo na URI Soča.

Na tržišču se pojavljajo vedno novi sestavni deli za proteze, za katere proizvajalci trdijo, da so bistveno boljši oz. najboljši in bolje povrnejo funkcijo. Treba pa je vedeti, da vsi sestavni deli niso primerni za vse in da to, kar je najbolje za nekoga, ni nujno najbolje tudi za nekoga drugega, poudarjajo.

Na URI Soča zato pozivajo vse bolnike, ki se odločijo za zbiranje sredstev za nadstandardni pripomoček, naj se pred začetkom zbiranja sredstev posvetujejo s strokovnjaki v inštitutu.

Ti bodo namreč bolniku podali realno mnenje o najprimernejšem pripomočku oz. komponentah tega pripomočka in o realni ceni pripomočka, kar bo tudi osnova za vse tiste, ki so pripravljeni pomagati pri zbiranju sredstev, so še navedli v sporočilu za javnost.