Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen je v današnji izjavi za javnost dejal, da so na ministrstvu nad Fidesovo napovedjo o stavki presenečeni predvsem zaradi tega, ker "smo ves čas zelo odprti za razgovore in dogovore o problematiki".

Poleg tega jih Fides ni obvestil o tovrstnih težavah, trdi Eržen. O morebitnih težavah oz. zapletih pa doslej niso poročali niti izvajalci zdravstvene dejavnosti, je dodal.

Marušič, ki se trenutno mudi na uradnem obisku v Črni gori, bo po Erženovih besedah prihodnji teden povabil predstavnike Fidesa na sestanek. Na njem bodo po besedah Eržena poskušali odpraviti tiste ovire, ki jih vidijo, če je to možno, zakonito in če je v njihovi moči. Kot pojasnjuje, se od ministrstva dostikrat pričakuje, da bi reševali tudi interne kadrovske probleme, česar pa ministrstvo po njegovih besedah ne more.

Predsednik vlade Pahor je na današnji novinarski konferenci po seji vlade dejal, da je do 4. aprila dovolj časa, da se težave rešijo. Zato upa, da stavka zdravnikov in zobozdravnikov ne bo potrebna.

Ker gre za morebitno stavko v zdravstvu, so na to v vladi še posebej občutljivi, je pojasnil. Zato verjame, da bo Marušič do takrat uspel zgladiti vsa nesoglasja.

Glavni odbor Fidesa je namreč v sredo zvečer napovedal enourno opozorilno stavko zdravnikov in zobozdravnikov. Za ta ukrep so se odločili, ker zdravstveni zavodi naj ne bi upoštevali septembrskega dogovora med ministrstvom in Fidesom glede razporejanja zdravnikov na mesta v okviru zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Po trditvah Fidesa zdravstveni zavodi zdravnikom plačujejo zagotavljanje nujne medicinske pomoči po t. i. dežurnih delovnih mestih brez njihovih pisnih soglasij ali na podlagi neprostovoljnih soglasij.

Glede tega Eržen pravi, da gre za nesporazum. Kot trdi, je v dogovoru med ministrstvom in Fidesom zapisano, da je treba od delavca pridobiti soglasje za delo na dežurnem delovnem delovnem mestu le v tistih primerih, ko je delavec zaposlen na dežurnem delovnem mestu redno, za celoten delovni čas ali pa za del rednega delovnega časa.

Ko pa ima delavec pogodbo o zaposlitvi za neko drugo delovno mesto, pa je v času izvajanja neprekinjene zdravstvene pomoči v obliki dežurstva samo plačan v višini, kot je določena za dežurno delovno mesto, pojasnjuje Eržen in dodaja, da v tem primeru izvajalec ni dolžan pridobiti nobenega soglasja.

"Mi smo to že večkrat pojasnili in upam, da bomo tudi v naslednjem tednu, ko se bomo srečali s predstavniki Fidesa, to tudi dokončno razjasnili in s tem spravili tudi iz dnevnega reda," je dejal.

Sicer Eržen razume, da je naloga sindikatov, da skušajo ohraniti določene ugodnosti, za katere njihovi člani smatrajo, da so do njih upravičeni. Ob tem pa poudarja, da da je treba zagotoviti način plačevanja, ki bo korekten do tistih, ki zelo veliko delajo tudi v času izvajanja neprekinjene medicinske pomoči. Če pa so obremenitve manjše, je treba delo nekako drugače organizirati. "In če ne gre drugače, potem tudi plačilo ne more biti drugačno kot pri tistih, ki ves čas delajo," je dejal.