To je bolezen, pri kateri se tkivo, ki je podobno sluznici maternice, pojavi zunaj maternične votline. Pojavi se lahko na potrebušnici, jajčnikih, jajcevodu, maternici, pa tudi na debelem in tankem črevesu, slepiču, mehurju, sečevodih, nožnici, pooperativnih brazgotinah, popku, našli pa so jo tudi v pljučih in na možganih, je povedala Vesna Šalamun, dr. med., iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Bolezen se pojavi kot peritonealna endometrioza, endometrioza jajčnika in globoka endometrioza, ki je najtežja oblika in prizadene črevo.

Vzroki niso pojasnjeni

Zakaj endometrioza nastane, še ni pojasnjeno, bolezen pa povezujejo z genskimi, imunološkimi in okoljskimi dejavniki. Tako ena od teorij pravi, da naj bi to bolezen povzročal dioksin, ki ga vsebuje belilo, s katerim barvajo tampone. Te uporabljajo predvsem mlade ženske, ki pa jih je med bolnicami z endometriozo vse več. To je hormonsko pogojena bolezen in se razvije, ko jajčniki delujejo, ter ugasne z menopavzo. Izjema je globoka endometrioza, ki povzroča težave tudi po menopavzi.

Endometrioza lahko poteka brez težav, ženska ne ve, da to bolezen ima in jo - sicer zelo redko - odkrijejo naključno. Povzroča pa lahko tudi vrsto težav, predvsem bolečine in neplodnost. Tako lahko ženske občutijo boleče menstruacije, bolečino v medenici, v križu in pri spolnih odnosih. "Krčevite bolečine ob menstruaciji so normalne, če pa se bolečina pojavi že pred menstruacijo ali kronično, ne glede na menstruacijski cikel, je vedno hujša ali bolečine nastanejo na novo, pa gre lahko za endometriozo," je povedala Šalamunova. Če nastane na črevesu, je lahko boleče odvajanje blata ali kri v blatu, če na mehurju, boleče uriniranje in kri v urinu.

Neustrezno prepoznavanje in zdravljenje bolezni

Kljub tem hudim posledicam pa sta tako prepoznavanje te bolezni kot zdravljenje še vedno neustrezni. Glavna ovira za učinkovitejše zdravljenje je pozno prepoznanje bolezni, saj v Evropi pravo diagnozo v povprečju postavijo šele osem let od začetka težav, je povedala doc. dr. Martina Ribič-Pucelj, dr. med., iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Tako ginekologi kot splošni zdravniki, kjer ženske poiščejo pomoč zaradi bolečin v spodnjem delu trebuha, to bolezen premalo poznajo, in ženske zaokrožijo med različnimi specialisti, preden na koncu pridejo na pravi naslov. Ker so te težave dolgotrajne in se zaradi njih k zdravniku vračajo, zdravnik lahko težave podcenjuje, pacientk se naveliča in tako pogosto pristanejo z napotnico pri psihologu ali psihiatru - tudi pri nas, ponazarja ginekologinja. Tudi diagnostike se zdravniki lotijo neustrezno, saj se zanašajo na vaginalni ultrazvok, ki pa vseh oblik endometrioze ne odkrije, pozabijo pa na "res dober klinični pregled", ki je osnova določitve diagnoze, je povedala Ribič-Pucljeva. Endometriozo sicer dokončno potrdijo z laparoskopskim posegom v trebuh, s katerim ocenijo tudi obseg bolezni.

Laparoskopski postopek

Laparoskopski poseg je hkrati tudi terapevtski postopek, saj z njim kirurško odstranijo vse endometriozne spremembe, ki jih vidijo ali tipajo. Kirurški način zdravljenja je za zdaj tudi najuspešnejši način zdravljenja te bolezni. Če je prvi kirurški poseg slabo izveden, to vodi v ponovne operacije, ki pa so težje in imajo manjši uspeh. Če se ginekologi pregrobo lotijo sprememb na jajčniku, s tem zmanjšajo število jajčnih celic in s tem možnost zanositve. Zato Ribič-Pucljeva opozarja, da bi morali kirurško zdravljenje endometrioze izvajati samo v za to usposobljenih ginekoloških centrih, ostali zdravniki, ki imajo s tem manj izkušenj, pa naj pacientke preusmerijo v centre z več izkušnjami. Žal se to pri nas še ne dogaja vedno in so zdravniki slabo seznanjeni tudi z zdravljenjem endometrioze, ki ga izvajajo na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana. "Lani je neki ginekolog na zdravstveno zavarovalnico poslal prošnjo za zdravljenje bolnice z endometriozo popka v tujini, češ da v Sloveniji teh operacij ne izvajamo. A to je na naši kliniki rutinski postopek," je ponazorila pomanjkanje znanja med domačimi zdravniki. Žal je tudi interes za izobraževanje o zdravljenju endometrioze med ginekologi majhen, ugotavlja.

V Evropi je trend, da bi endometriozo zdravili v posebnih terciarnih centrih. Tak center si prizadevajo ustanoviti tudi na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana, a je največja ovira pomanjkanje anesteziologov.

Zdravljenje z zdravili

Žal trajno ozdravljenje endometrioze še ni mogoče in se bolezen po kirurškem zdravljenju pogosto ponovi; to je odvisno od oblike endometrioze (najpogosteje se ponovi endometrioza jajčnika), obsežnosti bolezni in ustreznosti kirurškega postopka. Endometriozo zdravijo tudi z zdravili. Ker je to hormonsko pogojena bolezen, so jo poskušali zdraviti z zdravili, ki so povzročila umetno menopavzo, a se je to zdravljenje ob tem, da so ženske doživele negativne učinke menopavze (manjša gostota kosti, suha nožnica...), ni izkazalo za posebej učinkovito.

Po kirurški odstranitvi sprememb najpogosteje endometriozo zdravijo s kontracepcijskimi tabletami, ki so poceni, imajo malo stranskih učinkov in jih lahko ženske jemljejo dolgo časa, je povedala Ribič-Pucljeva. To zdravljenje zmanjša pogostost ponovitev oziroma podaljša čas do ponovitve endometrioze jajčnika in peritoneja, ne prepreči pa nastanka in napredovanja globoke endometrioze.

Od nedavnega pa je na voljo tudi novo zdravilo, ki nima vpliva na kostno gostoto in je primerno za dolgotrajno pooperativno zdravljenje pri ženskah, ki ne načrtujejo zanositve. Ker zdravilo pri nas uporabljajo šele nekaj mesecev, lastnih izkušenj z njegovo učinkovitostjo in varnostjo še nimajo, je povedala Martina Ribič-Pucelj.