"Medicinske sestre in stroka zdravstvene nege opozarjamo na vedno večjo zahtevnost zdravstvene nege in oskrbe v socialnovarstvenih zavodih," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Darinka Klemenc. Rast cen oskrbe v domovih starejših občanov strmo narašča, cene zdravstvene nege, ki jo "prispeva" Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pa temu ne sledijo, opozarja Klemenčeva.

Po mnenju stroke zdravstvene nege za 16 evrov, kolikor jih dobi za stanovalca dom za starejše občane, ni možno narediti več. Vsota, ki je navedena za podobne storitve v negovalni bolnišnici, 108 evrov, je najbrž primerna. Med njima pa zija prepad, ki ni razumljiv, navaja. Izpostavlja tudi problem neurejene zakonodaje, stroka zdravstvene nege, ki je najbolj vpeta v neposredno delo s stanovalci v domovih za starejše, pa pri oblikovanju zakonodaje "praktično nima besede, razen posredovanja pripomb na že napisane predloge", je zapisala Klemenčeva.

Poleg tega opozarja, da v domovih za starejše primanjkuje tako diplomiranih kot srednjih medicinskih sester oz. zdravstvenih tehnikov. "Novi profili, ki jih uvajajo, so v bistvu ne-zdravstveni, laiki s komaj kaj izobrazbe, in po vrsti presegajo svoje kompetence, ogrožajo stanovalce ter močno posegajo na področje stroke zdravstvene nege in oskrbe," piše Klemenčeva. Podobno se po njenih besedah dogaja tudi v patronažnem varstvu. V Zbornici - Zvezi pozivajo vse vključene strani, naj se zavedajo zahtevnosti reševanja tega večresorskega področja. Od vseh odgovornih pa takoj pričakujejo konkretne aktivnosti.