Raziskava je namreč pokazala, da je uspeh protibolečinskega sredstva lahko povečan ali pa popolnoma neopazen, vse skupaj pa je odvisno od pacientovih pričakovanj. Študija je bila objavljena v publikaciji Science Translational Medicine, vsebuje pa tudi dognanja, na katere možganske predele vse skupaj učinkuje.

Znanstveniki predvidevajo, da bi to lahko imelo pomembne posledice na ravnanje s pacienti in testiranje novih zdravil.

V raziskavi je sodelovalo 22 pacientov, njihovim nogam pa so znanstveniki dovajali toploto. Bolečino ob preveliki vročini so morali pacienti označiti na lestvici od 1 do 100, obenem pa so jim znanstveniki intravenozno dovajali protibolečinska sredstva.

Začetna povprečna bolečina je znašala 66. Pacienti, ki so brez vednosti dobili močan analgetik, so nato bolečino v povprečju ocenili s 55. Nato so jim strokovnjaki povedali za protibolečinsko sredstvo in povprečje se je znižalo na 39.

Potem, ne da bi spremenili količino sredstva, so znanstveniki pacientom dejali, da so analgetik umaknili. Povprečje je naenkrat zraslo na 64.

Profesorica Irene Tracey z oxfordske univerze je za BBC povedala: "To je fenomenalno, resnično je super. Gre za enega najmočnejših analgetikov, ki ga imamo in vpliv možganov lahko ali zelo poveča njegov učinek ali pa ga popolnoma odstrani."

Študijo so izvedli pri zdravih posameznikih, ki so bili izpostavljeni bolečini za kratka časovna obdobja. Traceyeva je dejala, da ljudje s kroničnimi obolenji, ki so neuspešno poizkusili veliko zdravil v več letih, lahko razvijejo veliko bolj negativen odnos do analgetikov, kar lahko slabo vpliva na njihovo zdravje v prihodnosti.