Britanke in Britanci vseh starosti so v zadnjih letih počasi zmanjševali količine popitega alkohola. Vsakoletne raziskave britanskega urada za državne statistike so pokazale, da se prekomerno pitje zmanjšuje, abstinenca od alkohola se povečuje, predvsem mladi pa so vedno bolj zmerni, ko gre za alkohol.

Istočasno se v britanskih medijih pojavlja vedno več naslovnic o prekomernem pitju in o opiti mladino. David Poley, izvršni direktor združenja britanskih proizvajalcev pijače Portman Group, pravi, da je zelo moteče, da resnica ne pride na dan.

Pri britanskem združenju za pivo in pube (BBPA) so zabeležili statistiko, ki kaže, da je prodaja alkohola v Britaniji dosegla zenit leta 2004, od takrat pa se je zmanjšala za 13 odstotkov. Statistiko pri BBPA ne beležijo s prostovoljnim sporočanjem uživalcev alkohola, temveč statistiko beležijo na podlagi prodaje.
Don Shenker, izvršni direktor Alchohol Concerna pa opozarja, da se ne gre prekmalu veseliti.

"Še vedno je 10 milijonov Britancev, ki pijejo več kot predlaga vlada, 1,6 milijona pa jih je odvisnih od alkohola. Ti so pogosti obiskovalci bolnic in ne spreminjajo svojih pivskih navad,“ je povedal.

"Zelo verjetno je, da se bo poraba alkohola ponovno dvignila, ko si bo gospodarstvo opomoglo. Tako bi morala vlada zagotoviti, da alkohol ostane manj dostopen dolgoročno in ne samo med gospodarsko krizo.“