Med umrlimi za posledicami pitja alkohola je vsako leto okoli 320.000 mladih v starosti od 15 do 29 let. Med njimi je šest odstotkov moških in odstotek žensk, po poročanju ameriške tiskovne agencije

WHO opozarja, da je doslej premalo držav sprejelo potrebne ukrepe proti pretirani rabi alkohola. Od leta 1999, ko je WHO začela z opozarjanjem zaradi nevarnosti alkohola, je po podatkih WHO 34 držav sprejelo ustrezne ukrepe, ki vključujejo omejitve promocije pitja alkohola in opozarjanje pred vožnjo pod vplivom alkohola.

V WHO so izrazili zaskrbljenost predvsem zaradi naraščajoče porabe alkohola v afriških in azijskih državah. V Afriki se je med letoma 2001 in 2005 poraba alkohola povečala med 25,3 odstotka prebivalcev, v državah Južne Azije pa kar med 68,3 odstotka vseh prebivalcev. V Južni in Severni Ameriki, Evropi in zahodnem Pacifiku pa se poraba alkohola medtem ni bistveno spremenila.

Države članice WHO so sicer maja lani potrdile strategijo boja proti pitju alkohola, med drugim prepoved popustov pri prodaji alkohola in ukinitev oglaševanja alkohola, ki bi ciljalo na mlado prebivalstvo.