Podatke so razkrili na včerajšnji konferenci ameriškega združenja za možgansko kap, pridobljeni pa so bili v prvi ameriški raziskavi na državni ravni, ki se je osredotočila na starost hospitaliziranih zaradi možganske kapi. Raziskovalci so primerjali podatke o hospitalizacijah iz let 1994 in 1995 z letoma 2006 in 2007.

Najbolj strm dvig, za kar za 51 odstotkov, se je pojavil pri moških med 15. in 34. letom starosti. Število možganskih kapi se je za 17 odstotkov povečalo tudi pri ženskah iz te starostne skupine.

"Zagotovo je zaskrbljujoče,“ je povedal dr. Ralph Sacco, predsednik ameriškega združenja za srce in nevrolog na Univerzi v Miamiju. "Že nekaj časa nas je skrbelo, da bi se porast debelosti pri otrocih in mladih odraslih lahko odrazila v boleznih krvožilja in možganskih kapeh,“ in to se očitno tudi dogaja, je povedal.

Možganska kap je še vedno najbolj pogosta pri starejših. Raziskava je pokazala, da je pri starostni skupini nad 65 let kar 300 hospitalizacij zaradi možganske kapi na vsakih 10 tisoč hospitalizacij.

Hospitalizacije moških med 15. in 34. letom se gibljejo pri številu 15 na vsakih 10 tisoč hospitalizacij, pri ženskah iz te starostne skupine pa so zabeležili 4 primere na 10 tisoč hospitalizacij.

Več manjših raziskav je pred kratkim namignilo, da je prišlo do zastrašujočega porasta pri mladih in srednje starih ženskah.