Šestnajst prostovoljk, ki so jim vbrizgali testosteron, so bile manj uspešne pri ocenjevanju volje iz obraznih izrazov oseb na fotografijah. Avtistični otroci naj bi bili v maternici izpostavljeni višji ravni testosterona, so ugotovili znanstveniki.

Avtizem je duševna motnja, zaradi katere osebe niso sposobne komuniciranja in družbene interakcije v enaki meri kot osebe brez motnje. Čeprav so v predhodnih raziskavah odkrili povezavo med avtizmom in genskim materialom, natančna kombinacija genetike in drugih faktorjev iz okolja, ki povzročajo avtizem, še ni znana.

Zadnja študija, ki sta jo izvedli univerzi Camebridge in Utrecht, se je ukvarjala z idejo, da je motnja posledica "ekstremnih moških možganov", ki naj bi jih povzročila izpostavljenost moškemu spolnemu hormonu v času razvoja možganov v maternici. Pojav avtizma je pogostejši med dečki kot deklicami.

Ženske imajo v povprečju nižje ravni hormona testosterona v krvi kot moški. Prostovoljkam so testosteron vbrizgali, da bi videli, če vpliva na sposobnost, ki je avtisti nimajo – sočustvovanje (empatijo). S standardnim testom "branja misli", v okviru katerega so prostovoljke opazovale obrazne izraze oseb na fotografijah, so morale prostovoljke ugotavljati, kakšne volje je oseba na sliki – pri tem so ženske boljše od moških.

Ženske, ki so jih vbrizgali testosteron, so se na testu"branja misli" slabo odrezale.