V ljubljanski porodnišnici bodo v kratkem v okviru Enote za intenzivno nego in terapijo novorojencev ustanovili prvo slovensko banko humanega mleka. Takih bank - večinoma delujejo v sklopu porodnišnic - je v Evropi že 158.

Nekoč so otroke, katerih mame niso mogle ali želele dojiti, dojile druge ženske - dojilje, danes, ko poznamo nevarnost virusa HIV in drugih patoloških mikroorganizmov, ki se lahko prenašajo s humanim mlekom, pa to medicinsko ni več sprejemljiva metoda, je pojasnila pediatrinja Andreja Domjan Arnšek, dr. med., iz Enote za intenzivno nego in terapijo novorojencev ljubljanske porodnišnice. Danes nedojenim otrokom še vedno lahko dajejo mleko drugih žensk, vendar ustrezno pregledano in pasterizirano v okviru bank humanega mleka.

Mleko za nedonošenčke

Banka bo namenjena nedonošenčkom in bolnim novorojenčkom, katerih matere nimajo mleka in jih sedaj hranijo z nadomestkom mleka. Ti preparati so večinoma narejeni iz kravjega mleka in so varni za uporabo. Vendar je boljše humano mleko, saj ga otrok veliko laže prebavi, pojasnjuje zdravnica.

V okviru enote za intenzivno nego že dve desetletji deluje laktarij (mlečna kuhinja), kjer skrbijo za optimalno hranjenje prezgodaj rojenih otrok. Mame v laktarij prihajajo vsak dan in izbrizgavajo mleko za svojega nedonošenčka, ko je ta še v inkubatorju. Mleko shranijo v hladilniku in ga, če ga je več, kot ga otrok potrebuje tisti dan, zamrznejo. "Tako da laktarij že deluje kot polovična banka, a mame izbrizgavajo mleko samo za svojega otroka," je pojasnila Domjan-Arnškova.

Da bi humano mleko lahko zagotovili tudi za nedonošenčke, katerih mame mleka nimajo, morajo mleko pasterizirati. Napravo za pasterizacijo je nedavno doniralo podjetje Spar, s tem pa so postavili tudi temelj za ustanovitev celotne banke. Naprave za pasterizacijo trenutno še ne uporabljajo, saj je potrebno prostor v porodnišnici, kjer bodo pasterizirali humano mleko, adaptirati. To naj bi se po besedah Domjan-Arnškove zgodilo v dveh mesecih. Pri Holderjevi pasterizaciji - to je postopek toplotne obdelave mleka pri temperaturi 62,5 stopinje Celzija 30 minut, s katerim uničijo vse patogene mikroorganizme - se sicer res delno ali v celoti uničijo nekateri imunoglobulini in biološki dejavniki, ki jih vsebuje humano mleko, a je tako mleko še vedno kakovostnejše od mlečne formule, je pojasnila Domjan-Arnškova.

V okviru banke bi prav tako želeli zagotoviti humano mleko vsem nedonošenčkom v prvih 3 do 5 dneh po rojstvu, ko mame še nimajo dovolj mleka in otroci prejemajo posebno formulo za nedonošenčke, narejeno iz kravjega mleka. Večina mam začne v laktariju mleko izbrizgavati drugi ali tretji dan po porodu. Na leto v intenzivni enoti sprejmejo od 150 do 170 zelo majhnih nedonošenčkov, ki bi humano mleko potrebovali, pove pediatrinja. Za zdaj načrtujejo banko za potrebe intenzivne enote v porodnišnici, v prihodnosti pa, če bo dovolj mater, ki bodo darovale mleko, pa bodo le-to zagotavljali morda tudi za Intenzivno enoto otroške kirurgije in Neonatalni oddelek na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana. Koliko mleka bodo zbrali, je težko napovedati, vsekakor pa več sto litrov mleka na leto, pravi pediatrinja. Tuje velike banke poročajo tudi o več tisoč litrih zbranega humanega mleka. Matere bodo darovale mleko podobno, kot se daruje kri v krvne banke. "Povsod velja načelo, da se mleko daruje brez plačila," pravi Domjan-Arnškova. V ZDA sicer obstajajo komercialne banke, ki mleko prodajajo na trgu, a tudi tam za mleko ne plačujejo. S tem želijo preprečiti, da bi mleku prilivali vodo ali kravje mleko, kar bi se lahko zgodilo, če bi bilo plačljivo. Banke zato mleko tudi testirajo na kravje beljakovine.

Otrok naj bi dobival mleko iste ženske

Mleko najpogosteje darujejo mame nedonošenčkov, ki imajo več mleka, kot ga potrebuje njihov otrok, darujejo pa ga lahko tudi mame donošenih otrok. Mleko bodo lahko izbrizgale doma v stekleničke ali vrečke, ga spravile v zamrzovalniku in dostavile banki. Ženske, ki bi želele darovati mleko, bodo morale izpolniti vprašalnik o svojem zdravstvenem stanju in življenjskem stilu, ne smejo biti na primer kadilke, jemati drog, kronično bolne, ne smejo jemati zdravil, prav tako jih bodo testirali na okužbo z virusi hepatitisa B in C, HIV, HTLV, sifilis…

Zamrznjeno mleko je treba uporabiti v roku treh mesecev. Zaželeno je, da bi otrok dobival mleko iste ženske. Včasih so v bankah sicer zlivali skupaj mleko več darovalk, da so zvišali kakovost mleka, saj količina beljakovin v mleku čez dan zelo niha, poleg tega pa mleko različnih žensk vsebuje različno količino beljakovin. Danes v bankah tega več ne počnejo in hranijo mleko vsake darovalke posebej, saj s tem zagotavljajo sledljivost mleka. Vsako mleko pa je treba s posebno napravo analizirati, da določijo vsebnost beljakovin, maščob, sladkorjev in kalorično vrednost. Nedonošenčki namreč za rast potrebujejo več beljakovin, kot jih je v zrelem materinem mleku. Matere nedonošenčkov izločajo prve dva do tri tedne t. i. prematurno mleko, ki ima visoko vsebnost beljakovin. Za nedonošenčke je tako najboljše mleko mamic nedonošenčkov. Po treh tednih količina beljakovin upade, zato mleko včasih obogatijo z beljakovinskimi dodatki. V preteklosti se je že zgodilo, da je mleko od kakšne matere ostalo in ga je zamrznjenega vzela domov, nekatere mamice, ki so imele veliko mleka, pa so tudi same vprašale, ali ga lahko oddajo za druge otroke, "tako da bo darovalk dovolj", meni Domjan-Arnškova. Tudi v anketi, ki jo je lani naredila med mamami po porodu v porodnišnici, se je 93 odstotkov mam izreklo, da bi želele postati darovalke, 88 odstotkov pa se jih je tudi strinjalo, da bi njihov otrok dobival mleko druge matere.