Pregled 26-ih obstoječih raziskav, ki so jih opravili v Avstraliji in je bil objavljen pri reviji BMJ, ne dokazuje, da virus povzroča sladkorno bolezen. Britanska organizacija Diabetes UK pravi, da bi morali opraviti več raziskav, da bi natančno določili vzrok sladkorne bolezni tipa 1.

Bolezen se pogosto pojavi pri otrocih, ko jim trebušna slinavka preneha proizvajati hormon inzulin, posledično telo ne more nadzorovati raven sladkorja v krvi.

Število primerov otroških obolenj s sladkorno boleznijo tipa 1 narašča po vsem svetu, znanstveniki pa še vedno ne vedo, kaj je glavni razlog. Geni so dejavnik pri obolenju, a to ne razloži porasta, tako da znanstveniki iščejo okoljske dejavnike.

Objavljen pregled je združil 26 različnih raziskav, v katerih je sodelovalo 4448 pacientov.

"Povezava med okužbami enterovirusov, ki smo jih odkrili z molekularnimi metodami, in diabetesom je močna, s skoraj desetkrat večjo verjetnostjo okužbe z enterovirusi pri otrocih z diagnozo tipa 1,“ pravi pregled.

Dr. Jonathan Levy, diabetolog pri Oxfordskem centru za diabetes, endokrinologijo in metabulizem, pravi: "Kaže, da je bila raziskava dobro izpeljana in navidez zelo močno določi povezavo, še posebej pri tistih, ki so ravnokar prejeli diagnozo.“

Take raziskave pa so vseeno problematične, saj je zelo težko dokazati, kaj je vzrok neki posledici. Enterovirusi bi lahko povzročili diabetes, lahko pa bi diabetes spustil odpornost proti enterovirusom. Vzrok za oba pa bi bil lahko tudi genetski.