Zdravstveni dom Celje je namreč sprejel sistemizacijo, na podlagi katere bodo od danes naprej vse javne uslužbenke, ki imajo izobrazbo zobozdravstveni asistent prejele novo pogodbo o zaposlitvi za delovno mesto zobozdravstveni asistent, je danes sporočil predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič.

Dejal je, da bo druge javne uslužbenke Zdravstveni dom Celje uvrstil na sistemizirana delovna mesta glede na potrebe javnega zavoda in področne predpise. Celjski zdravstveni dom je na podlagi razlage obeh kolektivnih pogodb za področje zdravstva priznal zakonitost stavke in bo tako stavka plačana.

Pogajalski strani sta ugotovili, da bi bilo izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, ki je bila ena izmed stavkovnih zahtev, lahko na podlagi mnenja računskega sodišča tvegana za Zdravstveni dom Celje in za zaposlene. Zato sta med pogajanji razveljavili tisti del stavkovnega sporazuma, ki se je nanašal na to izplačilo. Vsa morebitna nesoglasja pa se bodo reševala skozi socialni dialog, je še navedel Vukadinovič.

Iz Zdravstvenega doma Celje so sporočili, da bodo skladno z razlagami obeh odborov za razlago kolektivne pogodbe pet zdravstvenih tehnikov, ki so pridobili izobrazbo zobozdravstvenega asistenta do leta 1985, prerazporedili na delovno mesto zobozdravstveni asistent. Ostale medicinske sestre, ki delajo v zobozdravstvu ostajajo razporejene na enakih delovnih mestih. V primeru, da bodo v prihodnosti razporejene na zahtevnejša delovna mesta v zobozdravstvu, bodo morale pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo ali pa dokazila o specialnih znanjih.

Spor v Celjskem zdravstvenem domu se je nanašal na novo kolektivno pogodbo, po kateri se je na seznamu delovnih mest pojavil naziv zobozdravstveni asistent, ki je za tri plačilne razrede višje uvrščen glede na medicinske sestre v drugih ambulantah. Ta naj bi bil namenjen zahtevnejšim delovnim mestom v zobozdravstvu, v Zdravstvenem domu Celje pa so vseskozi zatrjevali, da takšnih delovnih mest nimajo.