Namen srečanj je s pomočjo metod umetnostne terapije vnesti v proces zdravljenja bolezni kvalitete sproščenosti, humorja, inspiracije in volje za borbo s težavami v poteku bolezni in zdravljenja, pojasnjujejo v UKC Ljubljana.

Specialist klinične psihologije iz UKC Ljubljana Dušan Enova, ki srečanja pripravlja v sodelovanju z oddelkom za Pomoč z umetnostjo Pedagoške fakultete, poudarja, da v svetu bolj uporabljajo dodatne načine za uspešnejšo psiho-edukacijo bolnikov. Uspešna je predvsem uporaba metode pripovedovanja zgodb o procesu zdravljenja bolezni in ozdravitvi ter pripovedovanja zgodb in pravljic s simbolno vsebino, ki daje bolnikom in svojcem inspiracijo za lažje spoprijemanje s stresom, ki ga prinaša bolezen in zdravljenje.

Vodilna nit tokratnega srečanja bo umetnost pripovedovanja zgodb. To bodo pripovedi ljudi o njihovem doživljanju bolezenskega procesa in procesa zdravljenja, pripovedovali pa bodo tudi zgodbe oz. pravljice iz kulturne zakladnice vseh narodov sveta, so organizatorji zapisali v napovedi dogodka. Vsaki pripovedi bo sledil pogovor z udeleženci srečanja.

Na tokratnem prvem srečanju bo predsednica društva Limfom&Levkemija Kristina Modic spregovorila o svoji izkušnji bolezni in o ozdravitvi, predstavili bodo video posnetke pričevanj sladkornih bolnikov, specialist klinične psihologije Dušan Enova pa bo predstavil vaje psihofizične relaksacije iz programa Postopna sprostitev.