Kot kažejo laboratorijske ugotovitve, tudi v Sloveniji krožijo trije virusi gripe, in sicer dva virusa gripe podtipa A (pandemski H1N1 in H3N2) ter virus gripe B. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje priporočajo, da se cepijo vsi prebivalci, še zlasti pa starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, družinski člani majhnih otrok, ki proti gripi še ne morejo biti cepljeni, nosečnice v drugem in tretjem tromesečju, ljudje, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje ter zdravstveni in drugi delavci, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Cepi se lahko vsakdo, razen oseb, ki imajo dokazano alergijo na sestavine cepiva. Solidna zaščita pred okužbo nastane v enem do dveh tednih po cepljenju. Dovolj je že cepljenje z enim odmerkom. Le otroci mlajši od devet let, ki še nikoli niso bili cepljeni proti gripi, morajo dobiti dva odmerka cepiva v presledku štirih tednov.

Bolezenski znaki, ki opozarjajo na gripo, so visoka telesna temperatura, mrazenje, izčrpanost, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Na zavodu svetujejo, da v primeru bolezni ostanemo doma, počivamo in pijemo tople napitke, visoko vročino pa znižujemo z zdravili za zniževanje temperature. Če se po nekaj dnevih stanje ne izboljša, pa je treba obiskati zdravnika, opozarjajo na zavodu.

Možnost širjenja gripe se zmanjša z rednim in temeljitim umivanjem rok, z rednim čiščenjem površin in predmetov ter z rednim zračenjem prostorov. Za krepitev naravne odpornosti organizma pa svetujejo uživanje pestre hrane in redno gibanje.