Po besedah Saše Dragar Milanovič, glavne inšpektorice inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, so v prvem krogu nadzora, začeli so ga v drugi polovici novembra, opravili 66 pregledov. Zaradi dokaj slabih ugotovitev so nadzor razširili v prvi in drugi teden decembra in naredili dodatnih 70 kontrol. V prodajnih verigah, na stojnicah, na tržnicah in tudi v pakirnicah so torej vsega skupaj opravili 136 inšpekcijksih pregledov.

Pregledovali so tako označbe kot samo kakovost. Pri označbah so v glavnem ugotavljali: nepravilne oznake porekla glede na dokumenacijo, ki spremlja blago, napačno so označeni kakovostni razredi, pomanjkljive so oznake pri predpakiranem sadju in zelenjavi, napačno so označene sorte, pogosto manjkajo tudi oznake o tretiranju agrumov v času skladiščenja. Kot piše Delo, tudi kakovost, ki jo inšpektor ugotavlja vizualno, največkrat ne ustreza minimalnim standardom pri predpakiranem sadju. Najdeni so bili gnili, plesnivi plodovi, ki jih zaradi tiska na embalaži ali pa vrste embalaže potrošnik težko opazi.

Porazni pa so bili tudi rezultati pri pregledu oljčnega olja. Inšpektorji so vzeli 32 vzorcev od skupno okrog 60 vrst v Sloveniji prodajanega olja in samo pet vzorcev kakovostno ustreznih. Kot piše Delo, v letošnjih ugotovitvah nepravilnosti prednjačijo predvsem italijanska olja. Vzorčenje so opravili v vseh večjih trgovskih centrih in v manjših prodajalnah, osredotočili pa so se na ekstra deviška olja, saj po njihovih ugotovitvah prav v tej prvi kategoriji olj največkrat prihaja do nepravilnosti. Kot je za časnik povedala Saša Dragar Milanovič, bodo prihodnji mesec preverjali stanje pri mesu in mesnih izdelkih, skupaj s tržnimi inšpektorji pa bodo opravili tudi nadzor trgovcev pri označevanju in oglaševanju živil.