Skupno 15 stavkajočih v Ilirski Bistrici, od tega je pet zobozdravstvenih asistentk, od direktorja zdravstvenega doma Vojka Mihlja zahteva, da takoj sprejme spremembe sistematizacije delovnih mest oz. da sistemizira delovno mesto zobozdravstveni asistent.

Kot je povedal predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič, je njihova stavkovna zahteva enotna, da se vse, ki neposredno delajo v zobozdravstvenih ambulantah skupaj s terapevtom, uvrsti na delovno mesto zobozdravstveni asistent.

Jutranja pogajanja med stavkovnim odborom in direktorjem v Ilirski Bistrici glede te stavkovne zahteve niso prinesla napredka, bolje pa kaže glede zahteve po izboljšanju delovnih pogojev. Glede tega bodo, kot je dejal Vukadinovič, pripravili nov predlog sporazuma.

Stavko bi lahko po petnajstem še zaostrili

Zaposleni v zobozdravstvu ilirskobistriškega zdravstvenega doma stavkajo tako, da delajo vse naročene po programu do 8. ure in po 17. uri, vmes pa opravljajo storitve za mlajše od 18. leta in starejše nad 65 let ter nujne primere. Tako bodo stavkali do srede, 15. decembra, od takrat naprej pa bodo stavko zaostrili, če prej ne dosežejo sporazuma z direktorjem, je napovedal Vukadinovič.

Direktor ZD Ilirska Bistrica Vojko Mihelj bo kljub temu, da tudi danes sporazum za zamrznitev stavke, ki ga je predlagal, ni bil sprejet, vztrajal na zahtevi za odgovore podpisnikov aneksov h kolektivni pogodbi, ocenah stanja s strani strokovnih institucij, pridobivanjem mnenja o zakonitosti stavke in doslednejšim nadzorom dela.

Kot je še zapisal v pisnem sporočilu za javnost, je prepričan, da je pri pretvorbi delovnih mest ravnal zakonito in da stavkovne zahteve niso bile postavljene zaradi kršitev kolektivne pogodbe. Mihelj še navaja, da je stavkovni odbor zahteval tudi razrešitev direktorja, vendar "zagotavlja, da ga tudi s tem ne morejo prisiliti v kakršnakoli nezakonita dejanja".

V Celju stavka trinajst sester

V torek začeta stavka za ureditev sistemizacije delovnega mesta zobozdravstvenega asistenta se danes nadaljuje tudi v ZD Celje, kjer stavka 13 sester. Storitve opravljajo za mlajše od 18. leta in starejše nad 65 let ter nujne primere. V Celju bodo, kot je napovedal Vukadinovič, v nadaljevanju, če bo potrebno, verjetno stavko zaostrili tako, da bodo delali samo za nujne primere, vendar mora o tem prej odločati stavkovni odbor.

"Največje bistvo v tej dilemi je, kako nekaj doseči s stavko, v kateri se direktorji pravzaprav požvižgajo na to, kako trpijo uporabniki," je dogajanje še komentiral predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva in napovedal, da se stavke obetajo tudi drugje.

Aktivnosti bodo po njegovih besedah speljali povsod tam, kjer sestre nimajo ustrezne uvrstitve in kjer se bodo odločile, da bodo to dosegle s stavko. Hkrati poudarja, da že imajo "kar nekaj" podpisanih sporazumov o mirni rešitvi tega problema.