Spontani splavi naj bi delovali kot opozorilo za prihodnje težave, so še dodali raziskovalci. Povezava pa naj bi bila še neraziskana. V študiji je sodelovalo 11.500 žensk, starih od trideset do šestdeset let. Raziskovalci so pregledali zdravniške kartoteke tistih, ki so doživele srčni napad, in primerjali kolikokrat so splavile v primerjavi s tistimi, ki niso doživele srčnega napada.

Ugotovili so, da je ena izmed štirih žensk, ki so sodelovale v študiji, spontano splavila – čeprav bi bilo število lahko višje, saj veliko žensk spontano splavi in tega sploh ne ve. Raziskovalci so opazili, da je pri ženskah, ki so manjkrat spontano splavile, tveganje manjše.

Študija namiguje, da bi osebni zdravniki spontane splave morali označiti kot „pomemben indikator“ pri določanju tveganja ženske za srčno-žilne zaplete v starejših letih.

„Mogoče je, da obstajajo skupne predispozicije za tveganje za srčni napad in spontani splav. Med nosečnostjo se manifestirajo kot večje tveganje za spontani splav, v starejših letih pa kot večje tveganje za srčni napad. Morda je povezava med obema v krvnih strdkih, vendar je iskren odgovor, da tega točno še ne vemo,“ je dejal profesor Gordon Smith z univerze v Cambridgu.

„Opazovanje je zanimivo, vendar ne ponuja nobene dokazane trditve, da je tveganje za srčni napad res višje. Ne moremo enostavno zatrditi, da spontani splavi povečajo tveganje – pri tem moramo upoštevati še druge faktorje,“ je dejala predstavnica britanske fundacije za bolezni srca.