Populacija heroinskih odvisnikov se tudi v Sloveniji po besedah Koširja, ta je direktor Inštituta za raziskave in razvoj Utrip, stara. Uporabniki heroina so praviloma začeli z njegovo uporabo pred 20 leti in več in so tako ves ta čas v "začaranem krogu socialne izključenosti".

Težava se pojavlja tudi s nadomestnimi programi, kot je metadonski program, saj lahko heroinski zasvojenci postanejo ob dolgoročnem jemanju metadona odvisni tudi od metadona.

Tako heroin ni več tista droga, ki jo uporabljajo mladi uporabniki drog. Ti posegajo predvsem po kokainu in sintetičnih drogah. Poleg tega je na tržišču in tudi v uporabi vedno več novih sintetičnih drog, pojasnjuje Košir.

Tako v Sloveniji kot v Evropi uporabniki mešajo med sabo različne droge - dovoljene in prepovedane - pravi Košir. To je značilno predvsem za tisto populacijo mladih, ki se pogosteje zadržuje v nočnih lokalih.

Preberite še: V Evropi je vse več novih mamil, uporabniki drog pa so vse starejši.

Po njegovih besedah je tudi v Sloveniji marihuana najbolj popularna prepovedana droga med mladimi. Pri tem poudarja, da se spreminja tudi sestava marihuane. Vsebnost kanabinoidov v konoplji je vedno višja, s tem pa se povečuje problem uživanja te droge. Tako je po njegovih besedah tudi v Sloveniji vse več zasvojencev z marihuano, ki imajo zdravstvene težave.

Točnih podatkov o številu uporabnikov drog ter zasvojencev s prepovedanimi drogami v Sloveniji ni. Kot pravi Košir, je bila v Sloveniji šele pred letom in pol izvedena prva nacionalna populacijska raziskava o uporabi drog, katere rezultati bodo zbrani v knjigi, ki bo izšla v kratkem. Po ocenah strokovnjakov pa naj bi bilo pri nas med 10.000 in 11.000 problematičnih uporabnikov prepovedanih drog.