Čeprav so umetna sladila, kot sta saharin in aspartam precej manj zdrava kot sam sladkor, pa je res, da vam ne bosta dvignila teže niti za gram. To pa še ne pomeni, da vam bosta pomagala pri izgubi teže.

Če ni sladko, še ne pomeni, da ne redi

Tudi umetno sladkana gazirana pijača bo v vašem telesu sprožila izločanje inzulina, ki pa povzroči občutek lakote, in prav lahko se zgodi, da prav zaradi tega še večkrat pogledamo v hladilnik. Ena od raziskav, opravljenih na podganah, je dokazala, da so male glodalke, ki so pile pijače brez sladkorja, jedle precej več od tistih, ki so pile zmerno sladkane. Slednje ugotovitve je potrdila tudi francoska raziskava, opravljena na ljudeh. Osebe, ki so pile pijače brez sladkorja (z umetnimi sladili) so težje nadzorovale svojo težo.

Prekvalificirajte možgane in jih ogoljufajte

Obstajajo ljudske modrosti, ki trdijo, da človekovi možgani hrepenijo po sladkorju, in znajo razlikovati med pravim ter umetnim sladkorjem. Če ga ne dobijo s pijačo, ga bodo pa s hrano. Da se možganov ne da tako preprosto prevarati, je dokazalo tudi raziskovanje s pomočjo magnetne resonance. Ta je potrdila, da možgani nezavedno ločujejo sladkor od umetnih sladil. Čeprav to zveni kot slaba novica, pa ni. Možgani se čez čas lahko 'prekvalificirajo' in se zadovoljijo s sladkostjo, ki ne prihaja iz močno kaloričnega sladkorja, temveč iz drugih sladil. Znanstveniki pravi, da lahko tudi sami pomagamo prevarati možgane tako, da med množico umetnih sladil najdemo tisto, ki nam najbolj odgovarja. Za začetek lahko umetno sladilo zmešamo s 5 do 10 odatotki pravega sladkorja, tako bo 'goljufija' še bolje uspela.

Sladila so slaba za ledvice ter poglobijo depresijo

Umetna sladila so ravno to - umetna. Zato imajo nekatera tudi neželene skrite učinke. Študija sladila aspatama je dokazala, da lahko poslabša stanje depresije pri osebah. Lansko leto so znanstveniki pod drobnogled vzeli 3000 žensk in dokazali, da lahko dve ali tri umetno sladkane pijače na dan resno ogrozijo ledvice, saj povzročajo njihovo propadanje. Res pa je, da vse te raziskave ostajajo brez nadalnjih preiskav in dokazov, zato se mora vsak sam odločiti, kakšen bo njegov odnos do ''light'' pijač.

Ne gre toliko za sestavo gazirane pijače, gre bolj za količino

Bolj od same sestave gazirane pijače pa strokovnjake skrbi količina, ki jo popije posameznik. Letno se na svetu popije kar 180 milijard litrov gaziranih pijač, kar znaša 29 litrov na posameznika. Zelo malo je takih, ki ostanejo na eni pijači dnevno in tako pretiravanje postane glavni problem. Pijače, ki vsebujejo veliko sladkorja, vam bodo gotovo v telo vnesle velike količin nepotrebnih kalorij in bodo pripomogle k nabiranju kilogramov, tiste pa, ki vsebujejo umetna sladila, bodo imele druge slabe učinke, pa če tudi so to le prebavne motnje.

Menjava ene pločevinke za drugo ni dieta

Ni čudežne tabletke in naprave, ki bi vam v dveh tednih magično spremenila postavo. Le uravnotežena prehrana in vsakodnevna telesna aktivnost vam zagotavljata stalno primerno telesno težo in zdravje. Vsi tisti, ki svoje diete osnujejo na umetnih sladilih in podobnih zamenjavah, preprosto ne morejo z gotovostjo trditi, da jim bo prav to pomagalo izgubiti kak kilogram. Za kaj takega je pač potrebno nekaj več kot le to, da pločevinko prave coca-cole zamenjate z dietno.