Znanstveniki univerze Cambridge so odkrili, na kakšen način se celice tumorjev zaščitijo pred naravno obrambo telesa. Če bi ta proces uspeli ustaviti, strokovnjaki verjamejo, da bi bilo telo zmožno zdraviti samo sebe in tako preprečiti rakave bolezni.

V predhodnih poskusih, da bi v boju z rakom izkoristili človeški imunski sistem, znanstveniki niso bili uspešni, ker je rakave celice varoval (in celo negoval) poseben protein. Če bi to molekulo lahko ustavili, denimo s cepivom, bi bile rakave celice brez vsakršne zaščite pred človeškim imunskim sistemom.

V tem trenutku so proces že uspešno preizkusili na miših, vse skupaj pa bi po mnenju znanstvenikov lahko delovalo tudi pri ljudeh.

Imunolog Douglas Fearon, ki je vodil raziskavo, je povedal, da gre za „pomemben korak“ ki bi lahko radikalno spremenil zdravljenje raka. „Vznemirjen sem zaradi raziskave. Možno je, da smo našli velik kos v sestavljanki. Študija je še na zgodnji stopnji, vendar ni nerealno predvidevati, da tega, kar smo videli pri mišjih tumorjih, ne bi mogli najti tudi človeških oblikah te bolezni.“

Sicer je ekipa odkrila, da človeški imunski sistem rakavih celic ne napada zaradi proteina, znanega pod imenom FAP. Ta protein običajno najdemo v stromalnih celicah, ki so 'zadolžene' za zdravljenje ran. Rak po poenostavljeni razlagi znanstvenikov prelisiči telo, da to misli, da so nevarne celice pravzaprav poškodba, tako da stromalne celice tumorje negujejo, namesto da bi jih uničevale.