Gre za različico gena, ki vpliva na proizvodnjo proteina uromodulina v ledvicah. Raziskava je razkrila nove razsežnosti vloge uromodulina pri uravnavanju pritiska.

Novo različico gena je odkrila skupina raziskovalcev v sklopu raziskav, ki jih sofinancira Evropska unija v višini 10 milijonov evrov. Odkritje je po navedbah Evropske komisije plod ene največjih genskih študij na tem področju doslej, ki je zajela 40.000 ljudi iz osmih evropskih držav.

V raziskavah sodelujejo znanstveniki iz Italije, Velike Britanije, Belgije, Češke, Nemčije, Španije, Francije, Nizozemske, Poljske, Finske in Švedske pa tudi iz Švice, Rusije in Kitajske.

Evropska komisarka Maire Geoghegan-Quinn je znanstvenikom čestitala za ta dosežek in poudarila, da takšne študije utirajo nove poti za inovativno preprečevanje in zdravljenje s ciljem, da vsak posameznik dobi najboljše zdravilo za svojo bolezen.

"Zdravje je v predlogih komisije v sklopu pobude unija inovacij absolutna prioriteta, saj ni nič pomembnejše od reševanja življenj in blaženja trpljenja ljudi. Obenem pa dosežki, kot je omenjen projekt, prinašajo tudi ogromne ekonomske koristi," je še izjavila komisarka.