Z omenjeno tehniko bi ženskam odstranili tanke plasti jajčnikov, v katerih bi bilo shranjenih več tisoč jajčec, in jih zamrznili za nedoločen čas. Za poseg naj bi ženske odštele 4573 evrov. Ostranitev milimetra tanke plasti jajčnika pa naj ne bi vplivala na plodnost in zmožnost zanositve po naravni poti, je še dodal Silber.

Ginekolog je do sedaj poseg, ki ga je razvil v okviru preiskav z rakom obolelih žensk (te so želele zamrzniti jajčeca, če bi se kasneje v življenju odločile imeti družino), opravil na 140 ženskah. Silber pa je ob tem dejal, da je z njim vzpostavilo stik že več žensk, ki si želijo „odložiti“ materinstvo za nekaj deset let. Pozval je, naj se za operacijo odločijo ženske pri svojih dvajsetih.

„Obiskujejo nas ženske, stare med 35 in 38 let, ki so se po desetih letih razšle s svojimi partnerji in so zdaj zaskrbljene za svojo prihodnost,“ je pacientke opisal Silber, ki pa je dodal, da bi ženske morale na to misliti prej, ko so jajčeca boljše kakovosti.

Če bi se ženske za poseg odločile pri 25 letih, bi do štiridesetih lahko uživale v svobodi in karieri, saj bi vedele, da jih čaka „mlad jajčnik“. Poseg bi po mnenju Silberja sčasoma lahko zamenjal umetno oploditev, saj je po Silberjevem mnenju glavni razlog za neplodnost v kasnejših letih slabša kakovost jajčnikov. „Nobena ženska, ki je poskušala zanositi z našo tehniko, ni potrebovala umetne oploditve,“ je dodal.

Število vzorcev jajčnikov v klinikah za plodnost je še vedno precej nizko. Silberjeva klinika ima shranjenih 11 vzorcev jajčnikov od leta 2008, po svetu pa je bilo z omenjeno tehniko spočetih 23 otrok.