Raziskovalci so oblikovali vrsto testov za bolnike, ki jim vzamejo vzorec kostnega mozga. V medenično kost jim porinejo ogromno iglo, s pomočjo katere nato odvzamejo kostni mozeg. Poseg včasih traja tudi do deset minut, bolniki pa naj bi med tem doživljali grozne bolečine. Raziskovalci so zdaj prepričani, da so odkrili poceni način, kako ublažiti bolečino.

„Hoteli smo najti način, na katerega bi jim olepšali grozno izkušnjo,“ je dejal Noah Lechtzin. „Zato smo med preiskavo poskušali, kateri način je najboljši – standardni, s fotografijami narave in glasbo, fotografijami mesta in hrupom,“ je še dodal. „Ob tem smo merili bolečino.“

Fotografije narave so vključevale idilične posnetke Viktorijinih slapov in Zambije. Fotografije mesta pa urbano okolje, polne ulice hitečih ljudi. Posnetkom narave so dodali še ptičje petje in zvok vetra v krošnjah dreves. Posnetkom mesta pa hrup z ulic. Ugotovili so, da posnetki in glasba marsikaj spremenita v bolnikovem počutju.

Bolečino so merili s pomočjo lestvice od ena do deset pred in po posegu. Bolniki so morali povedati, kako slabo se počutijo. Vse kar je nad štiri je označeno kot zmerna ali močna bolečina. V kontrolni skupini (kjer ni bilo fotografij ali glasbe) so bolniki v povprečju svojo bolečino označili s 5,7. Tisti, ki so opazovali fotografije narave in poslušali nežno glasbo, so v povprečju svojo bolečino označili z oceno 3,9. Tisti, ki so opazovali fotografije mesta, pa niso občutili spremembe, bolečina je bila enako huda kot pri kontrolni skupini.

Lechtzin je prepričan, da rezultati raziskave ne namigujejo, da je manjša bolečina posledica preusmerjanja pozornosti. „Menim, da preusmerjanje pozornosti zagotovo mora igrati določeno vlogo. Vendar pa specifični elementi v naravi na ljudi vplivajo blažilno,“ je dejal Lechtzin.