Noben ukrep pa ne sme biti v škodo bolnikov, je ob tem poudaril Vrhunec. Glede današnjega poročanja časnika Delo, da v UKC Ljubljana zaradi varčevanja z nadurami in pomanjkanja anesteziologov ne morejo več operirati vseh poškodovancev sproti in da morajo nekateri na operacijo čakati nekaj dni, je Vrhunec pojasnil, da občasno res pridejo dnevi, ko je pritisk bolnikov večji, kot ga zmorejo s svojimi kapacitetami.

"Včasih se zgodi na primer več poškodb, ki jih nismo sposobni sproti obdelati. A kolikor sem seznanjen, noben bolnik zaradi tega ni utrpel večje škode, nekateri so pač počakali. Na urgenci je vedno tako, da se najprej obravnavajo najnujnejši, ostali pa se razvrščajo po stopnji nujnosti," je pojasnil.

Današnjega rednega srečanja vseh strokovnih in poslovnih direktorjev klinik, predstojnikov kliničnih oddelkov ter glavnih medicinskih sester se je udeležil tudi generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin.

Drugo leto bodo poslovali "iz rok v usta"

Ta je vodstvenim kadrom največje slovenske bolnišnice predstavil finančno situacijo za letos in prihodnje leto ter jih opozoril, da bo treba še naprej delati na zmanjševanju stroškov. ZZZS naj bi glede na trenutne ocene leto zaključil "po planu", torej z okoli 54 milijoni evrov primanjkljaja. To bo pokril z rezervami iz minulih let, kar pomeni, da bodo drugo leto poslovali "iz rok v usta".

Kot je dejal, je vodjem enot v UKC Ljubljana pojasnil, da se bodo morali poglobiti v organizacijo dela in varčevati tudi na materialnih stroških. Glede argumenta UKC Ljubljana o velikem navalu bolnikov iz drugih regij, ki jih ne dobijo plačane, pa je pojasnil, da želi najprej videti analizo podatkov, šele potem bo razpravljal o tem.

Fakin je sicer prepričan, da bodo konec leta poslovni rezultati bolnišnic drugačni, kot se trenutno nakazuje, zato jih za zdaj ne želi komentirati. "Zelo nekorektno je na podlagi osem ali devetmesečnih rezultatov napovedovati izid konec leta. Bila so leta, ko je izguba res bila, in bila so leta, kot na primer lani, ko ni bilo izgub konec leta," je dejal.

Več bo treba opraviti v rednem delovnem času

Glede na to, da odslej nadure ne bodo več možne, bo treba več opraviti v rednem delovnem času, pravi prvi mož UKC Ljubljana. Predstojniki imajo možnost, da zaposlene razporejajo v delo neenakomerno, to pomeni, da je nekdo mogoče en dan dalj časa v službi, drugi dan manj, možnost je tudi organizacija dela v turnusih. Vse je prepuščeno predstojnikom, pravi Vrhunec.

"Vsi skupaj smo navajeni delati na določen način in vsaka sprememba je težka. A naši predstojniki so dobri in so sposobni speljati reorganizacijo tako, da ne bo škode za bolnike in da bo delo opravljeno bolj učinkovito," še dodaja Vrhunec.